Myśląc „zdrowa dieta”, do głowy przychodzą warzywa i owoce. Od zawsze kojarzyły się z dużą ilością witamin i cennych substancji, które wpływały na zdrowie, ale nie na wagę. Czy tak jest nadal? Co się zmieniło w sklepowych produktach, że ludzie chętniej inwestują w zdrowe warzywa ze przydomowej szklarni?
Wszystko na ilość
Obecnie liczy się masa. Masa produktów. Masa konsumentów. Masa pieniędzy. Wszystko stało się komercyjne, a jakość dawno została wyparta przez ilość. Kupujemy w supermarketach. Bo wygodniej, bo taniej, bo dużo i wszystko tak pięknie poukładane. No i chcemy żyć zdrowo, więc kierujemy się najczęściej do półek z warzywami i owocami.
Niestety kupowane przez nas jedzenie ma niewiele wspólnego ze zdrowiem. Producenci, chcąc zarabiać muszą dopasować się do standardów rynku, a te są bezwzględne. Hodowle i uprawy oparte są na masowej produkcji. Byle szybko, byle sprzedać, byle zarobić. Warzywa i owoce przepełnione są toksycznymi substancjami, pestycydami lub chemią.
Wszystkie te zabiegi pchnęły coraz większą ilość osób do zakładania własnych, przydomowych ogródków i inwestycji w zdrowe warzywa ze przydomowej szklarni: https://jemcodobre.pl/szklarnia-ogrodowa-swieze-warzywa-i-owoce/
Funkcje przydomowej szklarni
Każda forma własnej uprawy jest dobra i przynosi wiele satysfakcji. Droga od wsadzenia cebulki do ziemi, po położenie gotowego plonu na talerzu jest długa, ale warta efektu. Jak osiągać sukcesy w ogrodnictwie?
Warta rozpatrzenia jest przydomowa szklarnia. Dlaczego? Jest najtrwalszą konstrukcją, która zapobiega przed uszkodzeniom plonów. Jakie jeszcze pełni funkcje?
- Chroni wrażliwe uprawy przed czynnikami atmosferycznymi (deszcz, grad, śnieg) oraz dzikimi zwierzętami (sarny, króliki) jeśli posesja znajduje się blisko lasu;
- Zapewnia stałą i wysoką temperaturę i nawilżenie, które mają wpływ na jakość wydawanych plonów;
- Szkło idealnie przepuszcza promienie słoneczne, a poliwęglan ma dodatkowo właściwości, które nie przepuszczają szkodliwych promieni UV. Uprawiane w szklarni rośliny wydają więc zdrowe i obfite plony.
Zdrowie spod szklarni
Warzywa i owoce w przydomowej szklarni mają idealne warunki do wzrostu, czego efektem są dobrej jakości, zdrowe plony. Dlatego właśnie, ludzie coraz częściej decydują się na własne uprawy, których mogą być pewni. Zbudowanie szklarni na własnej posesji jest proste, a rynek oferuje wiele gotowych konstrukcji.
Stawiając własną szklarnię gotową należy pamiętać tylko o kilku czynnikach:
- wybrać miejsce odpowiednio nasłonecznione, ale jednocześnie nie narażone na podmakanie;
- zainwestować w dobrą konstrukcję i pokrycie, które nie ucierpią podczas zmiennych warunków pogodowych;
- zadbać o właściwą glebę, pielęgnację i nawożenie – bez tego praca pójdzie na marne.
- wybrać odpowiedni wymiar szklarni dopasowany do wielkości działki (bardzo popularny jest rozmiar szklarni z poliwęglanu 3x6m – https://sklep.arlenteam.pl/szklarnie-3×6)
Myśląc o zdrowej diecie, warto ukierunkować się na warzywa i owoce, ale najlepiej z własnej szklarni. Pięknie pachnące i wypolerowane produkty na sklepowych półkach kuszą, ale może się okazać, że znana bajka o Królewnie Śnieżce powieliła się we współczesności.