Twoi najbliżsi to zapaleni kibice, którzy nie przeoczą żadnego meczu, walki na ringu czy innego widowiska sportowego? Zaplanuj dla nich wieczór pełen emocji – niech z zapartym tchem śledzą dynamiczną akcję na ekranie, a przy okazji przekąszą coś pysznego. Co sprawi im największą radość? Na pewno złote i chrupiące talarki ziemniaczane – takie, jak lubią najbardziej.
Talarki z polskich ziemniaków – smaczny pomysł na ucztę kibica
Ziemniaczane krążki to dodatkowa atrakcja podczas sportowego wieczoru. Zastawiasz się, jak przyrządzić je szybko, żeby pokibicować wspólnie z rodziną? Jest na to sposób – mrożone talarki z polskich kartofli, które pozwolą sprawnie przygotować domowy poczęstunek. Postaw na produkty naturalne, pełne cennych składników odżywczych, które nie zawierają sztucznych barwników, konserwantów czy polepszaczy smaku. Wybierz artykuły, które – dzięki specjalnym technologiom mrożenia – zachowują wszystkie wartości i zawsze są świeże – nieważne, czy za oknem świeci słońce, czy szaleje śnieżna zamieć.
Talarki z piekarnika czy patelni to obietnica pysznej uczty. Jeśli chcesz – możesz podkreślić ich smak domowymi sosami, przyprawami, ziołami lub przyrządzić je w charakterze dodatku do dań mięsnych, rybnych, sałatek… Pozwól się zainspirować i puść wodze fantazji w kuchni.
Jak przygotować smakowitą przekąskę? Wystarczy porcję zamrożonych talarków rozłożyć na blasze i wstawić do nagrzanego piekarnika. Już po 15-20 minutach możesz podawać je domowym łasuchom, całkowicie pochłoniętym obserwacją sportowych zmagań. Nie wyobrażasz sobie wieczoru kibica bez smażenia na głębokim tłuszczu? Wrzuć ziemniaczane talarki na patelnię, na rozgrzany olej i po paru minutach serwuj je bliskim. Dzięki sycącej przekąsce doping nabierze mocy!
Zalety, które kryją się w talarkach
Jeśli masz chwilę, możesz przygotować dodatki do talarków. Ziemniaczany przysmak urozmaici szereg dań, zwłaszcza serwowanych na ciepło. Domowe obiady i wczesne kolacje wiele zyskają, kiedy wzbogacisz je złocistym smakołykiem. Musisz jednak pogodzić się z faktem, że nie oderwą małych i nieco większych kibiców od sportowego widowiska. Serwuj posiłki przy stole, przy którym domownicy mogą śledzić losy ulubionych zawodników i żadna wyjątkowa chwila nie umknie ich uwadze.
Smak złocistych talarków podkreślą grillowana wieprzowina, pieczony kurczak lub smażone kotlety. Pysznie dopełnia je udziec indyka w sosie cebulowo-śmietanowym. Nie zapomnij o sałatce warzywnej, która dostarczy najbliższym niezbędnych witamin i minerałów. Nota bene – wiesz, że ziemniaki zawierają szereg cennych składników odżywczych? To bogate źródła skrobi (a więc energii dla całej rodziny), witamin C, E i z grupy B. W wartościowych mrożonkach znajdziesz też potas, wapń, magnez, cynk, miedź, mangan i wiele innych „skarbów”. Dlatego, kiedy przygotowujesz chrupiące talarki swoim bliskim, zyskujesz pewność, że podajesz wyłącznie to, co zdrowe, naturalne i smakowite.
„Podkręć” smak sportowego wieczoru!
Talarki ziemniaczane to przysmak sam w sobie, nie trzeba podawać ich do większego posiłku. Smak przekąski zaakcentują sosy i dipy (zwłaszcza czosnkowe dodają im charakteru). Możesz posypać je ulubionymi ziołami i przyprawami, jak choćby papryką i świeżą bazylią; komponują się z nimi też sosy na bazie śmietany. Jeśli chcesz zaskoczyć domowych kibiców i podać im coś oryginalnego, przyrządź humus – wbrew pozorom to nic trudnego. Orientalny dressing przygotujesz z ciecierzycy, dyni hokkaido, sezamu, curry, ulubionych przypraw i dodatków.
Jeżeli twoi bliscy wolą „zajadać” wrażenia w sposób bardziej klasyczny – talarki z keczupem to wyśmienity wybór. Wolisz keczup gotowy czy przyrządzany samodzielnie z pomidorów, cebuli, czosnku, oliwy, octu, ziół i przypraw? Nieco ostrzejszy dodatek do złocistych talarków zachwyci podniebienie każdego kibica, bez wyjątku. Kiedy już wszystko gotowe, czas na sportowe emocje – pozwól im się ponieść.