Naleśniki ze szpinakiem to klasyk wśród szybkich dań. Jak je przygotować, aby były puszyste, wyraziste w smaku i efektowne? Odpowiedź znajdziesz w artykule.
Ciasto na naleśniki ze szpinakiem
Przygotowanie naleśników ze szpinakiem rozpocznij od ciasta. Minimum składników zagwarantuje maksymalny efekt. Na cztery porcje będziesz potrzebować: szklankę mleka, 2 jajka, 1½ szklanki mąki pszennej, szczyptę soli, 30 ml oleju i odrobinę wody mineralnej – wybierz gazowaną, a ciasto będzie dobrze napowietrzone. Wymienione produkty wystarczy wymieszać w dużej misce. Odpowiednie ciasto powinno być lejące, a jednocześnie osiadające na łyżce. Pamiętaj, aby dobrze rozgrzać patelnię teflonową przed przelewaniem na nie porcji naleśnikowej masy. Dzięki temu gotowe naleśniki będą równomiernie podsmażone. Aby nadać im dodatkowego smaku, do ciasta możesz dołączyć odrobinę mielonej słodkiej papryki. Jeśli chcesz, aby były intensywnie żółte, dosyp szczyptę kurkumy. Smaczne placki przygotujesz również w wersji bezmlecznej. Należy jedynie zmienić proporcje składników: szklanka mąki, 2 jajka, szklanka wody, 30 ml oleju i szczypta soli – oto przepis na kulinarny sukces. Pamiętaj, aby naleśniki z takiego ciasta smażyć na delikatnie natłuszczonej patelni. Gotowe placki warto przekładać ręcznikami kuchennymi, które wchłoną ewentualny nadmiar tłuszczu. Z usmażonymi możesz przejść do kolejnego punktu: przygotowania nadzienia.
Szpinakowy farsz
Szpinak wyśmienicie komponuje się z różnego rodzaju serami. Klasycznie zestawia się go z grecką fetą lub serami pleśniowymi, np. gorgonzolą. Smaczny będzie również z mozzarellą albo serem żółtym. Proste nadzienie przygotujesz, podsmażając 300 g posiekanych liści świeżego szpinaku na patelni, na której wcześniej smażyła się poszatkowana cebula i 2 ząbki czosnku. Po chwili wymieszaj całość ze 120 g startego sera i gotowe! Naleśniki z takim farszem najsmaczniejsze będą, jeśli podasz je z gęstym, intensywnie pomidorowym sosem bolońskim. Jeśli preferujesz mrożony szpinak, pamiętaj, aby wcześniej go rozmrozić i odcisnąć, pozbywając się tym samym nadmiaru wody. Zawartość opakowania podsmaż wraz z cebulą, a następnie połącz ją ze 100 g pokrojonych suszonych pomidorów, które zapewnią daniu wyrazisty smak. Ponadto dodaj 300 ml śmietany o 22% zawartości tłuszczu wymieszanej z sosem do warzyw na ciepło. Farsz warto dodatkowo wzbogacić serem typu feta. Naleśniki z takim nadzieniem smaczne będą w wersji zapiekanej. Przełóż je do naczynia żaroodpornego, zalej 200 ml pomidorowego sosu i po posypaniu startym żółtym serem, np. gołdą, piecz przez 20 minut w 190° C. Możesz również dodać płatki parmezanu. Gotowe naleśniki ze szpinakiem będą miały chrupiącą skórkę i bogaty smak. Przepis pochodzi ze stronyhttps://www.przepisy.pl/przepis/nalesniki-z-szpinakiem-i-serem-feta-1
Naleśniki ze szpinakiem to świetna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Gotowe danie przystrój pomidorkami koktajlowymi, listkami świeżych ziół albo uprażonymi ziarnami słonecznika. Dzięki temu będzie nie tylko smaczne, ale i efektowne.
Kasia
5 maja, 2017 at 8:58pmUwielbiam – Niebo na talerzu!
Teodor
2 czerwca, 2017 at 10:00pmJa tam wolę zwykłe naleśniki.
Ale czemu by nie spróbować takich ze szpinakiem 😉
macic83
16 października, 2017 at 5:04pmBardzo smaczne. Dzieciaki nie przepadają.
haczykow
3 listopada, 2017 at 10:50pmBardzo interesujący przepis, na pewno go spróbuję. Osobiście nie przepadam za szpinakiem samym w sobie, ale w potrawach smakuje o niebo lepiej. 😉
emeczka
16 stycznia, 2018 at 8:01pmCiekawa propozycja. Ubóstwiam szpinak – dobrze przyprawiony, obowiązkowo z niebieskim lub zielonym serem pleśniowym. Do farszu można – wg moich smaków – dodać kawałeczki wędzonego łososia. Super połączenie!
TakaAnia
12 marca, 2018 at 3:07pmJak szpinak – to i czosnek – duet nierozerwalny, ale fajny efekta dają też pieczarki w połączeniu ze szpinakiem. Polecam.
Hawaiian
29 czerwca, 2018 at 9:15pmKocham te naleśniki!
Dzięki za przepis !
slonce16
31 marca, 2019 at 10:54pmUwielbiam naleśniki! W połaczeniu ze szpinakiem muszą bardzo smakować !
Naleśniki
30 maja, 2019 at 12:29amPysznie, bardzo fajny przepis. Chyba polecę to wypróbować, mniam 🙂