Podejmij gości na grillu na bogato… przystawkami

[REKLAMA]

Ciężko wyobrazić sobie lato bez wspólnych posiłków na świeżym powietrzu. Grillowanie to nie tylko czas na posiłek, ale i prawdziwie letni sposób na relaks! Urządź najlepszego grilla w historii i zaserwuj swoim bliskim wyjątkowe potrawy oraz przystawki.

Na myśl o grillu od razu przychodzą nam do głowy wizje mięs – karkówki, szaszłyków i oczywiście kiełbasy. Często zapominamy jednak o przystawkach, dodatkach, sałatkach i świeżych warzywach. Jest to duże niedopatrzenie, bo przecież diabeł tkwi w szczegółach – sekret udanego grilla także.

Nie zapomnij o pieczywie

Rzadko zdarza się, że na stole podczas grillowania brakuje białego, pszennego pieczywa. Często jednak brakuje ciemniejszych odpowiedników oraz innych, ciekawszych alternatyw. Wybierając się na zakupy, dorzuć do koszyka bagietki, które podpieczesz w piekarniku wraz z masłem i czosnkiem. Bagietkę ponacinaj od góry i umieść w niej drobne kawałki masła. Posyp pieprzem granulowanym oraz oregano. Zawiń w folię i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Podczas kompletowania produktów nie zapominaj także o osobach dbających o linię i kup ciemne pieczywo z dużą zawartością ziaren.

Nie zapomnij o warzywach

Planując przystawki na grilla, pamiętaj o kupieniu warzyw, które bez problemu można grillować. Idealnie sprawdzą się do tego cukinia oraz bakłażan. Pokrój je w średniej grubości plasterki i ułóż na aluminiowej tacce. Polej je delikatnie oliwą z oliwek, posyp czosnkiem, pieprzem i solą. Piecz przez około 15 minut z dwóch stron. Warto zaserwować swoim bliskim także pieczone ziemniaki.

Nie zapomnij o sosach

Ketchup łagodny WINIARY oraz Ketchup Super Hot WINIARY to produkty absolutnie podstawowe, jeżeli chodzi o sosy i dodatki. Warto jednak nieco dokładniej przemyśleć sprawę i zastanowić się, jakie kompozycje smakowe będą najbardziej adekwatne do serwowanych przez nas dań. Jeżeli decydujesz się na serwowanie świeżych warzyw pociętych w słupki, w tym marchewki, ogórka i papryki – koniecznie przygotuj sos czosnkowy. Możesz zrobić to samodzielnie lub zdecydować się na Sos czosnkowy WINIARY. Oba rozwiązania są równie dobre. Jeżeli zaś organizujesz przyjęcie tematyczne, na wzór amerykańskich grilli lub wiesz, że twoi goście preferują intensywne smaki, koniecznie kup Sos Texicana Ekstra Hot WINIARY!

Nie zapomnij o sałatkach na grilla

Same warzywa surowe i pieczone to nie wszystko. Warta przygotowania jest także sałatka na grilla. Prawdziwym klasykiem jest już sałatka gyros z kurczakiem usmażonym w specjalnej przyprawie. Jeżeli jednak wiesz, że niektórzy z twoich gości prowadzą bardzo zdrowy tryb życia lub nie jedzą produktów odzwierzęcych, możesz postawić na coś lżejszego. Sałatka z rukolą, pomidorkami koktajlowymi, kulkami mozzarelli i oliwkami, oblana pysznym sosem winegret to pyszna propozycja dla wegetarian i osób dbających o linię.

Pamiętaj, że o sukcesie twojego przyjęcia będzie świadczyło zadowolenie bliskich. Włóż w przygotowanie nieco więcej pracy, a z pewnością poczujesz satysfakcję. Uzupełniając potrawy doskonałą muzyką i ciekawymi rozrywkami, zamienisz posiłek na świeżym powietrzu w prawdziwą ucztę.

One thought on “Podejmij gości na grillu na bogato… przystawkami

  1. Justyna

    31 lipca, 2019 at 11:57pm

    Grill bez cukinii i bakłażana to nie jest grill ? robię warzywne szaszłyki ?

Dodaj komentarz

Email niezostanie opublikowany. Imię i Email są obowiązkowe.