Jedzenie smażone na głębokim tłuszczu kojarzy się głównie z restauracjami serwującymi dania typu fast food. Na co dzień staramy się go unikać, jednak zdarza się, że najdzie nas ochota na coś mniej zdrowego i pysznego – pamiętajmy w końcu, że tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku. Zamiast sięgać po gotowe dania z popularnych sieciówek, przygotujmy je sami – z pewnością będą o wiele zdrowsze i smażone na świeżym oleju.
Frytki, ale nie z ziemniaków
Do smażenia domowych fast foodów potrzebna Ci będzie niewielka frytkownica do zastosowań domowych. Co więcej, możesz kupić nie tylko tradycyjną frytkownicę, ale również model beztłuszczowy, w którym przygotujesz swoje ulubione frytki w zdrowszej i mniej kalorycznej formie! Niezależnie od tego, na jakie urządzenie się zdecydujesz, pamiętaj, że pyszne frytki – chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku – możesz zrobić nie tylko z ziemniaków. Wypróbuj też inne warzywa, np. marchewki, bataty, bakłażany a nawet cukinie i przekonaj się, że dodatki do obiadu nie muszą być zawsze takie same!
Nuggetsy – dla dzieci i nie tylko!
Jednym z ulubionych daniem dzieci są nuggetsy, czyli fragmenty kurczaka w panierce smażone na głębokim oleju. W restauracjach podaje się je najczęściej z frytkami, w domu można natomiast wymyślić dla nich nieco zdrowsze dodatki. Najważniejsze jest jednak, że po takie jedzenie z chęcią sięgnie nawet największy niejadek, dlatego warto posiadać frytkownicę chociażby z tego powodu.
Fish&chips
Pyszne brytyjskie danie, którym jednak nie powinno się żywić na co dzień ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Jednak raz na jakiś czas można zrobić wyjątek i zjeść ten kaloryczny, ale jakże smaczny duet. Filet z ryby w grubej panierce oraz porcja frytek pasują do siebie idealnie, a jeśli dodasz do nich także sałatkę ze świeżych warzyw, być może uda Ci się zminimalizować wyrzuty sumienia.
Pyszne warzywa w panierce
Jeśli masz ochotę na coś smażonego, jednak nie chcesz przesadzać z kalorycznością dania, wówczas postaw na warzywa. Kawałki brokuła, kalafiora czy plastry cukinii obtoczone w cieście i wrzucone na gorący olej z powodzeniem zastąpią Ci ciężkie kawały mięsa.
Co jeszcze możesz smażyć na głębokim tłuszczu?
Warto jeszcze zwrócić uwagę na kilka dodatkowych możliwości przygotowywania jedzenia we frytkownicy:
-
smażone pierogi – z pewnością każdy z nas zna pierogi odsmażane na patelni. Zyskują zupełnie inny smak i aromat. A czy wyobrażasz sobie, jak będą smakowały usmażone równomiernie z każdej strony? Nie zwlekaj i spróbuj,
-
owoce morza – każdy miłośnik krewetek i innych owoców morza doskonale wie, że najlepszym sposobem na ich przygotowanie jest smażenie. Frytkownica znacząco Ci to ułatwi,
-
słodycze – jeśli masz ochotę na pączka lub faworki, nie kupuj ich w sklepie. Nigdy nie masz bowiem pewności, czy były smażone na świeżym oleju oraz jak są przygotowywane. Zrób je w domu – z frytkownicą to zadanie będzie wyjątkowo proste.
Jan
27 marca, 2019 at 4:00pmSam korzystam z frytkownicy, ale o pierogach w ten sposób przyrządzanych nie słyszałem. Koniecznie muszę spróbować, dzięki 🙂
alicjaaa
31 marca, 2019 at 3:39pmNigdy nie sądziłam, że we frytkownicy można zrobić cokolwiek innego niż frytki. Artykuł pozytywnie mnie zaskoczył, dziękuję!
Karola
20 kwietnia, 2019 at 10:11amA ja wiedziałam, że w frytkownicy można zrobić przeróżne rzeczy. W jednek pracy smażylo tam nawet kotlety mielone czy też schabowe.
Pablopicasso05
6 maja, 2019 at 1:00pmW sumie wszystko co mozna na glebokim oleju przytgotowywac. Tylko pamietajcie zawsze na rozgrzany olej .