Choć w niektórych przypadkach można debatować o kolorze trunku, to już wszyscy zgadzają się co do tego, że musi to być wytrawne lub półwytrawne wino.
Z rybą wyrazistą w smaku, o wysokiej zawartości tłuszczu komponuje się cięższe, starzone w beczkach białe wino. Natomiast chuda ryba z pary lub duszona bardziej pasuje do lżejszego wina półwytrawnego.
Sposób przyrządzenia ryby a rodzaj wina
Nie tylko gatunek ryby ma znaczenie, lecz także sposób jej przygotowania.
Ryba skropiona dużą ilością soku z cytryny domaga się równie kwasowego wina typu Chablis czy Sauvignon Blanc.
Pieczona ryba lubi towarzystwo wina o pełnym ciele, w rodzaju Soave Classico lub Chardonnay. Cytrusowe nuty i zrównoważona kwasowość to dobry kontrast dla tak przyrządzonej ryby.
Polecane wino do pstrąga
Pstrąg to chuda ryba, a zatem wino do niego powinno być lekkie. Sprawdzi się wino z aromatami ziół oraz pieprzu jak Gruner Veltliner. Wskazane są też nuty cytrusowe, dlatego możesz podać świeże Chardonnay albo Sauvignon Blanc.
Polecane wino do dorsza
Danie narodowe Portugalczyków, których wina idealnie łączą się przede wszystkim z grillowanym dorszem. Alvarinho cechuje mineralność i wysoka kwasowość, co dobrze wpływa na słoność dorsza.
Dorsza w ziołowym sosie połącz z Gruner Veltliner. Dorsz pieczony to zadanie dla białego Chablisa.
Polecane wino do karpia
Smażony karp domaga się białego, wytrawnego wina o mocno cytrusowych aromatach i dużej kwasowości. Z pomocą przyjdzie alzacki Riesling.
Karp w galarecie zyska na popiciu Chardonnay. Nuty spodziewanych cytrusów, owoców tropikalnych oraz tostowa świetnie kontrastują się nie tylko z karpiem, ale też z dodatkiem cebuli, selera i liści laurowych.
Polecane wino do łososia
Łosoś jest wyjątkową rybą. Białe wino może się zgubić w konkurencji z tak wyrazistą, tłustą rybą. Dlatego w tym wypadku można sobie pozwolić na czerwone wino. Wypróbuj aksamitne Pinot Noir.
Łosoś teriyaki z kolei lubi białe wino o zdecydowanym bukiecie, typu Gewurztraminer albo Riesling.
Trudno o bardziej nieodłączną parę niż wino i ryba. A zatem bez względu na to, jaką rybę lubisz najbardziej i jak ją przyrządzasz, dobierz do niej kieliszek dobrego wina, by tradycji, utrwalonej nawet w postaci przypowieści religijnej, stało się zadość.
Z zasady do ryby sięgnij po lekkie białe wino.
Choć w niektórych przypadkach można debatować o kolorze trunku, to już wszyscy zgadzają się co do tego, że musi to być wytrawne lub półwytrawne wino.
Z rybą wyrazistą w smaku, o wysokiej zawartości tłuszczu komponuje się cięższe, starzone w beczkach białe wino. Natomiast chuda ryba z pary lub duszona bardziej pasuje do lżejszego wina półwytrawnego.
Sposób przyrządzenia ryby a rodzaj wina
Nie tylko gatunek ryby ma znaczenie, lecz także sposób jej przygotowania.
Ryba skropiona dużą ilością soku z cytryny domaga się równie kwasowego wina typu Chablis czy Sauvignon Blanc.
Natomiast zupa rybna może nawet skorzystać na sąsiedztwie wina różowego, takiego jak LA BELLA Syrah albo Guigas Vinho Verde.
Pieczona ryba lubi towarzystwo wina o pełnym ciele, w rodzaju Soave Classico lub Chardonnay. Cytrusowe nuty i zrównoważona kwasowość to dobry kontrast dla tak przyrządzonej ryby.
Polecane wino do pstrąga
Pstrąg to chuda ryba, a zatem wino do niego powinno być lekkie. Sprawdzi się wino z aromatami ziół oraz pieprzu jak Gruner Veltliner. Wskazane są też nuty cytrusowe, dlatego możesz podać świeże Chardonnay albo Sauvignon Blanc.
Polecane wino do dorsza
Danie narodowe Portugalczyków, których wina idealnie łączą się przede wszystkim z grillowanym dorszem. Alvarinho cechuje mineralność i wysoka kwasowość, co dobrze wpływa na słoność dorsza.
Dorsza w ziołowym sosie połącz z Gruner Veltliner. Dorsz pieczony to zadanie dla białego Chablisa.
Polecane wino do karpia
Smażony karp domaga się białego, wytrawnego wina o mocno cytrusowych aromatach i dużej kwasowości. Z pomocą przyjdzie alzacki Riesling.
Karp w galarecie zyska na popiciu Chardonnay. Nuty spodziewanych cytrusów, owoców tropikalnych oraz tostowa świetnie kontrastują się nie tylko z karpiem, ale też z dodatkiem cebuli, selera i liści laurowych.
Polecane wino do łososia
Łosoś jest wyjątkową rybą. Białe wino może się zgubić w konkurencji z tak wyrazistą, tłustą rybą. Dlatego w tym wypadku można sobie pozwolić na czerwone wino. Wypróbuj aksamitne Pinot Noir.
Wędzony łosoś skorzysta na zestawieniu z winem musującym, typu Cava i Sauvignon Blanc Sparkling z Nowej Zelandii.
Łosoś teriyaki z kolei lubi białe wino o zdecydowanym bukiecie, typu Gewurztraminer albo Riesling.
Trudno o bardziej nieodłączną parę niż wino i ryba. A zatem bez względu na to, jaką rybę lubisz najbardziej i jak ją przyrządzasz, dobierz do niej kieliszek dobrego wina, by tradycji, utrwalonej nawet w postaci przypowieści religijnej, stało się zadość.