Nadmierne wyrzucanie jedzenia to poważny problem, z którym boryka się wiele gospodarstw domowych w naszym kraju. Często bowiem zdarza się tak, że wypełniamy sklepowe koszyki po brzegi sądząc, że zdążymy wszystko zjeść. Tymczasem jedzenie podlega ciągłym przemianom chemicznym, które powodują utratę smaku, właściwości odżywczych oraz psucie się i pleśnienie. Skutkiem tego, jak podaje Federacja Banków Żywności, Polacy rocznie wyrzucają 2 miliony ton żywności! To zatrważające dane, które powodują nie tylko wzrost naszych wydatków, ale również nie sprzyjają środowisku.
Na szczęście istnieją sposoby na przedłużenie przydatności do spożycia praktycznie wszystkich produktów. Jednym z nich jest coraz popularniejsze pakowanie próżniowe. Nie ma w tym nic dziwnego – to prosty sposób, który wykorzystać może praktycznie każdy z nas.
Co daje pakowanie próżniowe?
Pakowanie jedzenia próżniowo ma naprawdę wiele zalet. Warto je poznać.
Wśród nich na pierwszym miejscu znajduje się z całą pewnością ochrona przed bakteriami i pleśnią. To właśnie drobnoustroje są bowiem odpowiedzialne za szybsze psucie się jedzenia. W momencie, w którym jedzenie znajduje się w opakowaniu próżniowym nie mają szansy się rozwijać.
To jednak nie wszystko. Pakowanie próżniowe to również brak dostępu powietrza do jedzenia. Dzięki temu produkty spożywcze nie obsychają. Co więcej, nie utleniają się a to właśnie proces utleniania sprawia, że tracą swój zapach, smak czy oraz wartości odżywcze.
Nie można również nie wspomnieć o tym, że pakowanie jedzenia w ten sposób pozwala lepiej planować zakupy żywnościowe i jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które chcą oszczędzać. Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu żywności wykorzystujemy ją w pełni a tym samym możemy kupować znacznie mniej. Osoby, które zdecydowały się na korzystanie z takiej metody potwierdzają, że naprawdę się ona opłaca.
W jaki sposób je wykonywać?
Aby pakować próżniowo potrzebujemy odpowiedniego wyposażenia w swojej kuchni. Potrzebne są nam nie tylko specjalne woreczki lub folie, które można zgrzewać, ale również zgrzewarka z funkcją odsysania powietrza. Koszt jej zakupu to około kilkuset złotych (w zależności jakie urządzenie wybierzemy). Warto jednak mieć świadomość, że wydatek ten na pewno się zwróci już po kilku miesiącach stosowania tej metody. Tym bardziej, że jak pokazują badania, statystyczna polska rodzina wyrzuca każdego miesiąca jedzenie za ponad 50 złotych.
Co możemy pakować próżniowo?
Odpowiedź na to pytanie jest niezwykle prosta. Brzmi ona: wszystko. Pakować próżniowo możemy mięsa, ryby, sery, wędliny oraz setki innych produktów. Co więcej, możemy w ten sposób przechowywać produkty mrożone a nawet gotowe dania takie jak np. zupy. W przypadku świeżych produktów możemy liczyć na to, że termin ich przydatności wydłuży się od kilku do nawet kilkudziesięciu dni.
Przykładowo – „ser żółty przechowywany w tradycyjny sposób może poleżeć w naszej lodówce do 20 dni. Gdy zaś zapakujemy go próżniowo wciąż będzie dobry i aromatyczny nawet po 40-60 dniach.” – pisze na blogu ZaradnyFinansowo.pl jego autor.
Jeśli zaś zdecydujemy się na próżniowe pakowanie produktów mrożonych wydłużymy ich trwałość o nawet kilkanaście miesięcy!
Jak więc widać próżniowe pakowanie żywności nie powinno stanowić dla nas problemu. Jego wykorzystywanie sprawi zaś, że nie tylko będziemy jeść zdrowsze i smaczniejsze produkty, ale również sporo zaoszczędzimy na zakupach żywnościowych. Co jak wiadomo, ma w dzisiejszych czasach ogromne znaczenie dla wielu z nas. Właśnie dlatego warto przekonać się do pakowania próżniowego.