Czym charakteryzuje się dobra kawa ziarnista?

[REKLAMA]

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez filiżanki kawy. Ten czarny, aromatyczny napój nie tylko dobrze smakuje, ale ma również właściwości pobudzające, niweluje uczucie zmęczenia i jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Dobra kawa ma swoje charakterystyczne cechy, które sprawiają, że ten napój smakuje wyśmienicie.

Od czego zależy smak kawy?

Kawa może mieć różny smak, wpływa na to pochodzenie rośliny, sposób uprawy, odmiana oraz metoda palenia ziaren. Kawy uprawiane są głównie w Ameryce Południowej i Środkowej oraz w Afryce. Znana jest kawa etiopska, kolumbijska lub brazylijska. W tych miejscach występują odmienne warunki klimatyczne — temperatura, jakość gleby, suma opadów. Wszystkie te czynniki wpływają na ostateczny smak kawy oraz na zawartość kofeiny w napoju. Warto również zaznaczyć, że na smak kawy wpływa sposób jej przyrządzania oraz jakość wody, której używa się do zaparzenia ziaren. Proces palenia nasiona kawowca, czyli ziaren kawy, ma również istotne znaczenie dla efektu, czyli smaku kawy. Świeżo palona kawa jest bardzo aromatyczna, ma kolor brązowy i pięknie pachnie po otwarciu opakowania. Najlepsza kawa ziarnista charakteryzuje się wybornym smakiem i aromatem.

Popularne rodzaj kaw ziarnistych

Najczęściej spotykane kawy ziarniste to arabica oraz robusta. Arabica ma charakterystyczny, delikatny smak, często z nutą czekolady lub orzechów. Arabica to topowa kawa w kawiarniach — smakuje dobrze również z mlekiem lub ze słodkimi dodatkami. Tę kawę można przyrządzać w ekspresie, zalewać ją wrzątkiem lub podawać na zimno. Niska zawartość kofeiny sprawia, że kawę można pić nawet o późnej porze, w przeciwieństwie do drugiego gatunku, którym jest robusta. Drugi gatunek kawy, jest nieco mniej popularny, ale świetnie pobudza. Ma lekko kwaskowaty smak i raczej nie wyczuwa się nut aromatycznych podczas konsumpcji robusty. Intensywny smak oraz aromat sprawia, że kawa jest uwielbiana przez miłośników kawy, którzy doceniają ją głównie za dużą zawartość kofeiny. Obydwa gatunki są bardzo znane na całym świecie, dlatego ranking kaw ziarnistych prezentuje zarówno kawy arabiki, jak i robusty. Światowa produkcja arabiki to nawet 3/4 całej produkcji kawy. Producenci kawy często mieszają gatunki kaw, dzięki temu powstają unikalne smaki. Mniej znanym gatunkiem kawy jest liberica, uprawiana głównie w Afryce oraz w Indonezji. W smaku bardzo przypomina robustę.

Najlepsze kawy ziarniste — czym się charakteryzują

Wśród kaw, które cieszą się popularnością wśród kawoszy na całym świecie, znajdują się znane marki, które tworzą kawę od podstaw. Najlepsze kawy ziarniste są przede wszystkim smaczne i aromatyczne. Rośliny uprawiane są w najlepszych warunkach, rosną na żyznych glebach, są starannie zbierane i selekcjonowane. Smakują dobrze niezależnie od sposobu ich przyrządzenia. Kawa powinna mieć brązowe ziarna, za to zbyt ciemny kolor jest niewskazany, ponieważ świadczy o tym, że kawa mogła być zbyt długo palona, co negatywnie wpłynie na jej jakość. Ziarna powinny mieć charakterystyczny zapach — to cecha świeżej kawy i o właściwym sposobie palenia oraz przechowywania.

Dodaj komentarz

Email niezostanie opublikowany. Imię i Email są obowiązkowe.