3 sposoby na szybkie wegańskie lody

Zmrożone banany to świetna baza do przygotowania szybkich i zdrowych, wegańskich lodów. Jeśli chodzi o dodatki, ogranicza cię tylko twoja fantazja. My przygotowaliśmy listę 3 propozycji.

Domowe, wegańskie lody to propozycja nie tylko dla osób na co dzień unikających jedzenia produktów odzwierzęcych. Są zdrowe oraz łatwe i szybkie w przygotowaniu, a do ich zrobienia potrzebujesz tylko składników, które znajdziesz właściwie w każdym osiedlowym sklepie. Choć sposobów na ich przygotowanie jest całe mnóstwo, by skupiliśmy się na tych, w których bazą są banany. Możesz pokroić owoce w plastry, a następnie w większej ilości zamrozić w pojemnikach. Kiedy najdzie cię ochota na lody, po prostu wyciągnij porcję, dodaj pozostałe składniki i zblenduj.

Przepis na wegańskie lody z masłem orzechowym

Banan i masło orzechowe to ponadczasowe połączenie, które niemal każdemu przypadnie du gustu. W wersji na zimno jest nie tylko smaczne, ale też skutecznie ochłodzi cię w upalny dzień. Tym bardziej, że posiadając w zamrażalce banany, zrobisz je dosłownie w kilka minut. Zmrożone owoce przełóż do naczynia do blendowania i na każdą sztukę dodaj jedną łyżkę masła orzechowego. Wszystko zblenduj na gładką masę, a następnie przełóż do wafelków lub miseczek. Gotowe! Jeśli chcesz, możesz dodać do nich erytrytolu, ksylitolu lub syropu z agawy. Dobrym pomysłem będzie też dodatek posiekanej drobno gorzkiej czekolady, orzechów lub pokruszonych pełnoziarnistych herbatników.

Jak zrobić wegańskie lody? Propozycja z bakaliami

Równie dobrym dodatkiem okażą się też wszelkiego typu bakalie. Tu panuje absolutna dowolność – do lodów możesz dodać to, co lubisz lub co aktualnie masz w swojej spiżarce. Suszone śliwki, morele, rodzynki, żurawina czy morwa, różnego rodzaju orzechy czy nasiona – możliwości jest naprawdę wiele. Najpierw wstępnie rozdrobnij bakalie, a następnie dodaj do nich zmrożone owoce i całość blenduj tak długo, aż powstanie puszysty krem. By lody dobrze prezentowały się rożku lub salaterce, do ich nałożenia użyj dobrej gałkownicy. Szeroki wybór łyżek do lodów znajdziesz w Fabryce Form.

Sposób na wegańskie lody o smaku kawowym

Choć wegańskich lodów w tej wersji nie polecamy do serwowania najmłodszym, to na spotkanie w rodzinnym gronie okażą się wręcz idealnym rozwiązaniem. Ich przygotowanie, tak jak w poprzednich przepisach, jest banalnie proste. Na jednego zmrożonego banana potrzebujesz 1-2 łyżki schłodzonej, bardzo mocnej kawy. Może to być espresso lub napar z kawiarki. Jeśli zależy ci na silnym aromacie, napój możesz wcześniej zredukować, gotując go na wolnym ogniu.

One thought on “3 sposoby na szybkie wegańskie lody

  1. Jagoda

    29 maja, 2020 at 7:03pm

    Wszystkie propozycje brzmią pysznie. I do tego zdrowo. Idę mrozić banany

Dodaj komentarz

Email niezostanie opublikowany. Imię i Email są obowiązkowe.