Pyszne kanapki, które zrobisz w kilka minut – sprawdź!

Na śniadanie, lunch czy kolację – kanapki nie mają sobie równych. Mogą stanowić nie tylko prosty i szybki posiłek, lecz także wyjątkowe połączenie smaków. Przeważnie na co dzień z braku czasu przygotowujemy nieskomplikowane kanapki. Czasami jednak warto urozmaicić ten posiłek pysznymi dodatkami. Oto kilka pomysłów na kanapki, które zrobimy w zaledwie kilka minut!

Kanapki z szynką

Kanapki z szynką to klasyk, który, poza podstawowym składnikiem, zawiera w tym przepisie także wyrazistą w smaku pastę jajeczną. W pierwszej kolejności należy ugotować jajka na twardo (można to również zrobić poprzedniego dnia, by rano zaoszczędzić trochę czasu). Jajka należy wymieszać z chrzanem oraz gęstym majonezem (np. takim jak Majonez Dekoracyjny WINIARY) i doprawić solą i pieprzem. Kromki dowolnego chleba posmaruj przygotowaną pastą jajeczną, połóż na niej ulubioną szynkę oraz pomidora pokrojonego w plastry. Kanapki przykryj kolejnymi kromkami chleba i przekrój na trójkąty. Znakomity smak gwarantowany!

Bagietka z klopsami

A teraz propozycja dla prawdziwych głodomorów i fanów wyrazistych smaków. Bagietka z klopsikami jest bardzo sycąca i, wbrew pozorom, szybka w przygotowaniu. Bagietkę warto przyrumienić w piekarniku, na patelni grillowej lub w tosterze. Dressing z kolei zrobimy, mieszając oliwę z oliwek, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone na połówki, pokruszoną fetę i całość zalewamy dressingiem. Podgrzewamy w piekarniku lub na patelni klopsiki, układamy je na bagietce i dodajemy rukolę oraz sałatkę z pomidorków i fety. Dla urozmaicenia smaku posiłek możemy wzbogacić o gęsty sos kanapkowy. To bardzo sycący posiłek, który z pewnością przypadnie do gustu mięsożercom!

Bagietka warzywna

Dla odmiany przedstawiamy również kanapkę wegetariańską. Składa się ona z cukinii, świeżej papryki oraz mozzarelli. Wystarczy tylko pokroić warzywa w małą kostkę i podsmażyć na patelni. Bagietkę kroimy wzdłuż na dwie połowy i rozkładamy na niej warzywa oraz mozzarellę. Na koniec wystarczy tylko podgrzać kanapkę w piekarniku do momentu rozpuszczania się sera. Posiłek na ciepło gotowy!

Tradycyjna zapiekanka z szynką i pieczarkami z mieszanką świeżych ziół

Szybka kolacja może być również bardziej urozmaicona. W tym przepisie wykorzystamy bagietkę, szynkę wędzoną, pieczarki i cebulę. Należy pokroić bagietkę na cztery części. Każdą z nich układamy na rozgrzanym grillu lub w patelni grillowej i smażymy do momentu, aż będą chrupiące i zarumienione. W tym czasie kroimy cebulę i szklimy ją na maśle. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie przygotowujemy wyrazisty sos. Wykorzystamy tutaj Sos serowo-pieczarkowy Italia WINIARY, który należy rozrobić w 200 ml zimnej wody. Gotujemy całość na małym ogniu, często mieszając. Następnie odstawiamy z ognia, dodajemy 50 ml śmietanki i mieszamy. W tej kanapce nie może zabraknąć także ziołowego akcentu! Najlepiej użyć natki pietruszki, koperku, szczypiorku i wymieszać z odrobiną oliwy. Smarujemy bagietkę ziołowym sosem i układamy na niej szynkę oraz cebulę z pieczarkami. Całość polewamy sosem serowo-pieczarkowym i zapiekamy w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera.

Dodaj komentarz

Email niezostanie opublikowany. Imię i Email są obowiązkowe.