Gotuj smacznie i zdrowo

W XXI wieku coraz większą popularność zyskuje gotowanie z zastosowaniem niekonwencjonalnych metod. Dlatego też dobrze jest od czasu do czasu odświeżyć sobie informacje na ten temat. Po pierwsze dobrze jest pamiętać o tym, że wysoka temperatura nie zawsze jest sprzymierzeńcem kucharza. Wszakże doskonale znana jest pasteryzacja, która doskonale konserwuje wiele produktów i czyni je zdatnymi do spożycia bez doprowadzenia do wrzenia. Ograniczanie wysokich temperatur działających na potrawy daje przede wszystkim możliwość zachowania wielu cennych składników odżywczych. W pożywieniu nie chodzi wszakże o to, aby tylko jeść, ale również dostarczać sobie wielu mikro i makroelementów. Dlatego też bardzo wielu dietetyków zaleca stosowanie obróbki termicznej przy wykorzystaniu mniejszych temperatur, ale wydłużając czas oddziaływania. Rodzi to naturalnie pewne problemy, gdyż w dzisiejszych czasach mamy coraz mniej czasu na gotowanie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować jedzenie chociażby w programowalnym zawczasu parowarze, co nie tylko pozwoli oszczędzić czas, ale również przygotować posiłek dokładnie wtedy, kiedy będziemy go potrzebowali.

One thought on “Gotuj smacznie i zdrowo

  1. slonce16

    31 marca, 2019 at 10:32pm

    Każdy z nas powinien dbać o swoje zdrowie a co za tym idzie?? Dobrze przygotowane jedzenie, które będzie zawierać dużo swych właściwości, organizm nam za to po dzekuje 🙂

Dodaj komentarz

Email niezostanie opublikowany. Imię i Email są obowiązkowe.