Zarządzanie pralnią w restauracji: Najlepsze praktyki i urządzenia

[REKLAMA]

Prowadzenie restauracji bądź innych obiektów gastronomicznych, to jeden z najcięższych, najbardziej angażujących pomysłów na biznes. Nic więc dziwnego, że właściciele, zarządcy, zwracają uwagę na każdy obszar działalności firmy. Sprawna, wydajna, bezawaryjna pralnia, to podstawa do dobrze prosperującej restauracji. Jakie praktyki warto stosować? Które model urządzeń wybrać? Przyjrzyjmy się ciekawemu zagadnieniu z bliska.

Zadbaj o długą żywotność swojej pralki przemysłowej

W celu dobrego zarządzania pralnią we własnych obiekcie gastronomicznym, z całą pewnością należy regularnie dbać o czystość, kondycję jak również stan techniczny posiadanych pralek przemysłowych. To klucz, by cieszyć się ich długą żywotnością, jak również bezawaryjną pracą. Najważniejszym elementem konserwacji każdej pralki jest jej regularne, gruntowne czyszczenie. Takie czynności powinny odbywać się co najmniej raz w miesiącu. To pozwoli na usunięcie wszystkich powstały zanieczyszczeń, zapobiegając powstawaniu nieprzyjemnych zapachów.

Kolejnym ważnym elementem jest przeprowadzanie regularnych konserwacji technicznych. Warto skorzystać z usług profesjonalnego serwisu przynajmniej raz w roku, by wyeliminować jakiekolwiek usterki i awarie, które w dłuższej perspektywie czasu mogłyby doprowadzić do całkowitego uszkodzenia pralki.

Bardzo ważne jest także uważnie w swojej pralce przemysłowej detergentów, które są dedykowane do takich urządzeń. Dzięki temu jesteśmy w stanie zapewnić odpowiednie działanie pralki, a także znacząco zmniejszyć ryzyko powstania uszkodzeń. Co ważne, należy unikać także nadmiernego używania środków czyszczących, ponieważ mogą one osadzać się w bębnie.

Jak zoptymalizować proces prania? Dobra organizacja działania pralni

W restauracji każdego dnia powstaje niezliczona ilość plam. Warto więc postawić na dobrą organizację, by ograniczyć zużycie wody czy profesjonalnych detergentów. W tym celu warto wyznaczyć dni na pranie tkanin  kolorowych, białych, czy tekstyliów dekoracyjny sal, takich jak np. zasłony, koce, poduszki czy inne. Taki plan pozwoli na zebranie wszystkich zabrudzonych rzeczy, wypranie je wspólnie z innymi o podobnej kolorystyce, co znacząco ograniczyć zużycie wody oraz środków czyszczących. Jaką strategię przyjąć, by skutecznie zarządzać zużyciem detergentów?  Przede wszystkim należy stale monitorować zużycie. Co więcej, należy szczególną uwagę poświęcić na dobór właściwych detergentów do rodzaju tkaniny oraz stopnia zabrudzenia. Po trzecie należy stosować optymalne ustawienia pralnicze. W praktyce oznacza to, że należy właściwie dostosować parametry prania. Ostatnim znaczącym czynnikiem jest szkolenie personelu. Pracownicy obsługujący pralnię muszą być odpowiednio przeszkoleni w zakresie zużycia detergentów i obsługi urządzeń.

Jakie urządzenia warto wybrać?

Oprócz właściwego zarządzania pralnią, kluczowy jest dobór właściwych modeli pralek przemysłowych. W związku z tym, podczas zakupu takiego wyposażenia do swojego obiektu gastronomicznego, należy zwrócić szczególną uwagę na kilka głównych elementów. Przede wszystkim pojemność bębna. Rozpiętość jest niezwykle duża, od 10 kg aż do 20 kg, a nawet 25 kg. Wybór powinien być uwarunkowany ilością brudnych tkanin, jakie generuje nasza działalność.

Co więcej, podczas wyboru pralki przemysłowej do naszej restauracji należy zwrócić uwagę na ilość programów prania, jakie oferuje. Im więcej, bardziej specjalistycznych, tym lepiej. Dzięki temu o wiele łatwiej będzie nam dopasować właściwą temperaturę, siłę wirowania, namaczanie, do potrzeb powstałych zanieczyszczeń i rodzaju tkanin.

Po trzecie, podczas wyboru pralki przemysłowej do swojego lokalu gastronomicznego należy również dokładnie przemyśleć jej gabaryty. Musimy wybrać urządzenie, dla którego będziemy mieli zagospodarowaną właściwą ilość przestrzeni. Pomimo tego że na rynku dostępnych jest wiele modeli pralek przemysłowych, na szczególne wyróżnienie zasługuje kilka z nich. Do tego grona zaliczyć należy m.in.: ELECTROLUX WH6-14. To model o kompaktowych rozmiarach i 14 kg wsadem, wyposażony w dużą ilość programów. Jeszcze mniejszym urządzeniem jest pralka Compact marki Fagor o wsadzie 10 kg. Dla największych restauracji o dużych potrzebach rekomenduję się wybór pralki Fagor High Spin o wsadzie 22 kg. Wybór zależy od indywidualnych preferencji.

Wybierz najwyższej klasy urządzenia i doskonale nimi zarządzaj

Jeśli prowadzisz firmę i chcesz cieszyć się doskonałej jakości urządzeniami pralniczymi, już dziś zapoznaj się z ciekawą ofertą specjalistycznych, profesjonalnych sprzętów, która dostępna jest na stronie internetowej https://www.lodo.pl/. W jednym miejscu możesz wybrać przemysłowe pralki o różnych pojemnościach, dzięki czemu uda Ci się dopasować urządzenie do własnych, indywidualnych potrzeb. Co więcej, marka oferuje pralki i inne wyposażenie do Twojej gastronomii w niskiej, atrakcyjnej i przystępnej ofercie cenowej. Takie połączenie to gwarancja udanych zakupów.

Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Email niezostanie opublikowany. Imię i Email są obowiązkowe.