Cappuccino należy do jednych z najbardziej lubianych przez Polaków kaw. Jej delikatny smak, piękny mleczno-brązowy kolor oraz warstwa gęstej pianki powodują, że niemal nikt nie może się jej oprzeć. Cappuccino jest uwielbiane zwłaszcza przez osoby, dla których samo espresso jest zdecydowanie zbyt intensywne. Dodanie do niego spienionego mleka sprawia, że powstałe cappuccino jest łagodniejsze i nabiera delikatnej mlecznej nuty. Jak jeszcze możemy wzbogacić jego smak?
Cappuccino – włoskie odkrycie
Nazwa tego wspaniałego napoju pochodzi od brązowego koloru habitu mnichów kapucynów, a sama historia cappuccino sięga początku XX wieku, kiedy to wynaleziono maszynę do parzenia kawy pod ciśnieniem. Gdy w końcowych latach II Wojny Światowej ekspresy ciśnieniowe stały się powszechne w kawiarniach i restauracjach, serwowane w nich cappuccino zyskało ogólnoświatową sławę i prawdziwe uznanie.
Jak przyrządzić cappuccino?
Abyś mogła przygotować prawdziwe cappuccino, potrzebujesz przede wszystkim ekspresu do kawy. Cały smak cappuccino zawarty jest w odpowiednio przygotowanym espresso, który stanowi jego bazę. Dobrym rozwiązaniem jest ekspres na kapsułki. Kawa znajdująca się wewnątrz nich, jest parzona pod wysokim ciśnieniem, co nadaje jej bogaty smak i aromat. Kolejnym ważnym elementem jest spieniacz do mleka, który nie tylko je podgrzeje do odpowiedniej temperatury, ale także utworzy z części mleka gęstą śnieżnobiałą piankę. Mając te dwa urządzenia, bez trudu zrobisz idealne cappuccino.
Najpierw sięgnij po spieniacz do mleka, za pomocą którego podgrzejesz je do odpowiedniej temperatury. Będziesz potrzebować ok 60 ml mleka, z którego powstanie pyszna pianka. W międzyczasie zaparz do filiżanki espresso z kapsułki. Kiedy mleko jest gotowe, delikatnie przelej je do kawy. Na wierzchu napoju powinna się utworzyć puszysta warstwa w biało-złotym kolorze. Proste, prawda?
Dodatki, które zmienią smak
Cappuccino jest na tyle uniwersalnym napojem, że można go modyfikować w zależności od własnego gustu. Jedne dodatki podkreślą intensywny smak espresso, inne bardziej uwydatnią subtelną mleczną nutę. Kiedy masz ochotę na słodszą wersję, zaparzona z kapsułki kawa może zyskać nieco słodyczy poprzez dodanie do niej odrobiny syropu smakowego. Gdy chcesz zakosztować smaków rodem z ciepłych krajów, wystarczy uzupełnić smak kawy mlekiem kokosowym. Możliwości jest naprawdę wiele!
Przyprawy i mleko do kawy
Często do napoju dodaje się mielone przyprawy. Goździki, cynamon i anyż wyróżniają się intensywnym, nieco ostrym smakiem. Wystarczy szczypta którejś z nich, by cappuccino stało się rozgrzewające i przywodziło na myśl swoim aromatem święta Bożego Narodzenia.
Słodkawa prawdziwa wanilia subtelnie podkreśli mleczny charakter napoju. Chili, kardamon i pieprz to dodatki u nas jeszcze mało popularne, ale jeśli masz ochotę na kawę z ostrym posmakiem, koniecznie sprawdź, z którą z nich cappuccino posmakuje ci najbardziej.
Jeśli nie przepadasz za mlekiem krowim w cappuccino, z powodzeniem możesz zastąpić je sojowym. Dobry spieniacz do mleka bez problemu poradzi sobie i z tym wyzwaniem, podgrzewając także mleko sojowe do odpowiedniej temperatury oraz tworząc z niego gęstą białą piankę.
Gdy masz ochotę nieco się rozmarzyć, spróbuj dodać do cappuccino mleko kokosowe, pokruszone chipsy bananowe lub startą skórkę limonki. Wystarczy zaledwie łyk takiego napoju, aby przenieść się myślami do egzotycznych krajów i w nietuzinkowy sposób umilić sobie popołudnie!
By osłodzić kawę bez sięgania do cukiernicy, można dodać do niej troszeczkę czekolady. Napój zyska wtedy głębszy, bardziej kremowy smak, przyjemnie rozpływający się w ustach. Słodkości też nada pokruszony karmel, syrop smakowy albo miód.
Jest wiele dodatków, które mogą zmienić smak cappuccino – mu głębi, słodkości, albo egzotycznej nuty. Łącząc niektóre z nich (np. kawałki czekolady i słony karmel), mamy okazję stworzyć nowe i niepowtarzalne smaki. Posiadając ekspres oraz spieniacz do mleka warto trochę poeksperymentować w kuchni i przyrządzić swoją własną, niepowtarzalną wersję cappuccino!
aniaw00
1 stycznia, 2020 at 3:14pmCappuccino jest najlepszym rozgrzewającym 'apojem w mroźne dni. A dodtanie do niego odrobiny cynamonu podkreśli smak 🙂