Poranek w mistrzowskim stylu – sprawdź przepisy na najpopularniejsze rodzaje kawy

Już 80 proc. Polaków codziennie pije kawę – najczęściej o poranku, aby dodać sobie energii. Wielu więc nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznego czarnego napoju. Jakie rodzaje kawy cieszą się w Polsce największą popularnością i jak je serwować?

Kawy mleczne przodują w Polsce

Jakie rodzaje kawy smakują nam najbardziej? Wykonane w 2018 roku przez radio RMF FM badanie preferencji kawowych Polaków nie pozostawia wątpliwości, że uwielbiamy kawy mleczne. Badania potwierdzają, że najpopularniejszym rodzajem tego napoju jest cappuccino. Mężczyźni najczęściej sięgają po kawę czarną, a kobiety po kawę białą. Różnice w wyborze tego napoju widać także w przypadku lokalizacji konsumentów – centralna Polska, w pasie od Gdańska do Zakopanego, pije kawę czarną, a zachód i wschód Polski wybierają kawę z mlekiem. Osoby starsze częściej sięgają po kawę czarną, a młodsi wybierają kawę mleczną. Warto wiedzieć, jak przygotować poszczególne rodzaje kawy, które serwowane są w najlepszych kawiarniach, by ulubionym smakiem móc rozkoszować się również w domowym zaciszu.

Espresso podstawą

O poranku wielu z nas chce dodać sobie energii, dlatego sięgnąć możemy po mocną, włoską kawę espresso. To jeden z symboli Włoch. W kawie tej zasmakowały się narody z całego świata. Typowe, włoskie espresso jest małą kawą – stąd też można spotkać się z określeniem „mała czarna”. Ma około 25-30 ml pojemności, a sekretem jego aromatu i mocy jest właściwe przyrządzenie. Przyjmuje się, że do przygotowania espresso trzeba zużyć około 7 g świeżo mielonej kawy i wodę podgrzaną do temperatury 88-92 stopni Celsjusza. Espresso wymaga 25-sekundowej ekstrakcji, polegającej na przepuszczeniu w ekspresie pod ciśnieniem wody przez zmieloną kawę. Bariści do perfekcji opanowali sztukę parzenia tej kawy. Jednak można ją przygotować również w warunkach domowych – bez konieczności odmierzania porcji kawy, jej mielenia na miejscu i mierzenia temperatury wody. Wystarczy do tego celu wykorzystać ekspres kapsułkowy NESCAFÉ Dolce Gusto wraz z odpowiednimi kapsułkami Espresso®.

Warto wiedzieć, że espresso jest też podstawą do przygotowania wielu innych rodzajów kawy, w tym cappuccino, caffè latte czy trójwarstwowego latte macchiato.

Kawy mleczne – rodzaje kaw lubianych w Polsce

Cappuccino trafia w gusta większości Polaków. A jak taką kawę przyrządzić? Jej bazą jest espresso połączone z około 100 ml mleka, które po spienieniu będzie miało 125 ml objętości. Zgodnie ze sztuką baristów, włoskie cappuccino powinno mieć około 150 ml, a przygotowuje się je, łącząc ze sobą kawę i spienione mleko. W efekcie na powierzchni napoju powinna powstać mleczna, kremowa pianka, pozbawiona pęcherzyków powietrza, o grubości 1-2 cm.

Caffè latte czy latte macchiato również przygotowuje się przy użyciu espresso i spienionego mleka, ale w nieco inny sposób. W przypadku caffè latte najpierw do wysokiej szklanki wlewa się gotowe espresso, a następnie dopełnia się ją mlekiem. Z kolei latte macchiato powstaje na odwrót. Najpierw w szklance ląduje spienione mleko, a do niego powolutku dolewa się espresso. Dzięki temu powstają trzy warstwy – płynne mleko na dole, warstwa kawy w środku i pianka mleczna na wierzchu.

Przygotowanie ulubionej kawy jest łatwiejsze niż mogłoby się wydawać. Jednak czasem jest pracochłonne. Dla tych, którzy z kawami lubią eksperymentować dobrym wyborem są ekspresy kapsułkowe – np. NESCAFÉ Dolce Gusto. Dzięki tego rodzaju urządzeniom bardzo szybko przygotujemy całą gamę przeróżnych kaw, a także czekoladę czy herbatę. Co więcej, niewielkie rozmiary oraz ładny design ekspresów kapsułkowych sprawią, że wpasują się w wystrój każdej kuchni.

One thought on “Poranek w mistrzowskim stylu – sprawdź przepisy na najpopularniejsze rodzaje kawy

  1. biedronka1

    Czerwiec 4, 2019 at 10:11am

    Wow uwielbiam kawę.Najchetniej piję sypaną po turecku z mlekiem.

Dodaj komentarz

Email niezostanie opublikowany. Imię i Email są obowiązkowe.