Ekspres do kawy – dlaczego warto mieć go w kuchni?

Czy wiesz, że aż ośmiu na dziesięciu Polaków codziennie pije co najmniej jedną filiżankę kawy? Stało się to dla nas rytuałem, bez którego większość nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia. Aby jednak móc przygotowywać wyjątkową kawę we własnym domu, warto zainwestować w odpowiedni ekspres do kawy. Dlaczego opłaca się go kupić?

Ewolucja ekspresów do kawy

Współczesne ekspresy do kawy, z których korzystamy w domu, biurze czy kawiarniach, mają zupełnie inny charakter niż te, które wykorzystywano już w XVIII wieku. To właśnie w 1771 roku powstał pierwszy ekspres do kawy, choć był on bardzo prymitywny jak na dzisiejsze standardy. Miał formę dzbanka z pokrywką, w którym przygotowywano aromatyczny napar. W 1800 roku udoskonalono go i powstał tzw. dzbanek de Belloya. Sześć dekad później pojawił się zaparzacz. Miał formę sitka, w którym mocno ubijano kawę. Z czasem zaparzacze, podobnie jak i dzbanki ekspresów do kawy, udoskonalano. W ten sposób pojawiły się zaparzacze do kawy niskociśnieniowe i próżniowe, przywodzące na myśl współczesny ekspres do kawy.

W XIX wieku kawa wciąż zyskiwała na popularności, zwłaszcza we Włoszech, gdzie powstawały kawiarnie i restauracje serwujące espresso oraz inne rodzaje kaw. Gdy ten aromatyczny czarny napój zaczęto serwować na masową skalę, pojawiła się potrzeba stworzenia u urządzenia, które będzie w krótkim czasie ułatwiać przygotowanie co najmniej kilku filiżanek kawy.

Jak powstał pierwszy nowoczesny ekspres do kawy?

Za ojca ekspresów do kawy uważany jest według wielu źródeł Louis Bernard Babaut, który stworzył urządzenie przepuszczające gorącą wodę przez filtr ze zmieloną kawą. Miało to miejsce w 1822 roku, a już w 1843 roku za sprawą Edwarda Loysela de Santaisa ekspresy te trafiły do sprzedaży.

W 1901 roku Luigi Bezzera opatentował ekspres do espresso, a jego prototyp zgodnie uznawany jest za pierwszy w skali światowej kawiarniany ekspres. Wówczas jednak technologia, która wykorzystywała przepływ pary i wody nie pozwalała stworzyć kawy, która za każdym razem cieszyłaby podniebienie zadowalającym smakiem. Patent został więc sprzedany Pavoniemu, który udoskonaliwszy maszynę, przyniósł jej rozgłos na światową skalę. Zaledwie 7 lat później ekspresy tworzone na bazie prototypu Bezzery zyskały filtry do kawy. W latach 60. XX wieku natomiast urządzenia te zostały już tak upowszechnione, że można je było znaleźć w domach prywatnych.

Prawdziwą rewolucję przyniosły jednak kapsułkowe ekspresy do kawy. Ich powstanie pozwoliło wnieść przygotowanie kawy na zupełnie nowy poziom. Wykorzystując kapsułki do kawy Nespresso, możemy przygotować kawę za pomocą jednego przycisku na urządzeniu – bez konieczności mielenia ziaren, odmierzania proporcji i podgrzewania wody.

Dlaczego warto i jak wybrać ekspres do kawy?

Skoro już pokolenie naszych rodziców, a czasem i dziadków, miało ekspres do kawy w domu, to czemu nie my? Dla wszystkich, którzy są wielkimi miłośnikami kawy i nie wyobrażają sobie choć jednego dnia bez filiżanki tego napoju, ekspres będzie niezbędnym elementem wyposażenia domu. Dzięki niemu, aby napić się dobrej kawy, nie trzeba za każdym razem odwiedzać kawiarni. Współczesne ekspresy przygotują dla nas kawę niemal tak samo dobrą jak barista. Poza tym ich zaletą jest też i to, że można z nich korzystać o dowolnej porze, bez konieczności wychodzenia z domu. Pozwalają serwować gościom kawy, które zachwycą smakiem i aromatem, a niekiedy… nawet i wyglądem, zwłaszcza jeśli chodzi o szereg kaw mlecznych, takich jak caffè latte czy latte macchiato.

Na rynku ekspresów do kawy mamy szeroki wybór produktów. Jeśli chcemy uzyskać doskonale wyważoną kawę i nie wkładać zbyt wiele energii w jej zaparzenie, powinniśmy wybrać ekspres automatyczny, np. kapsułkowy. Dobrym przykładem jest ekspres CitiZ&Milk. Wybierając dodatkowo ulubione kapsułki od Nespresso, można przygotować szereg znakomitych rodzajów kaw.

Argumentem przemawiającym za zakupem takiego ekspresu może być wypowiedź eksperta – Coffee Ambassador Nespresso Anny Oleksak:

 Nie tylko mi trudno dziś sobie wyobrazić kuchnię bez ekspresu do kawy. Każdy dzień zaczynam od swojego ulubionego espresso z kawy Master Origin Ethiopia. Lubię spędzać czas w domu z rodziną i przyjaciółmi i nauczyłam się, że każdy lubi coś innego. Czasem kawy bardziej intensywne w smaku, z większą ilością goryczki, jak Master Origin India lub w formie americano czy lungo. Na moich przyjaciółkach, mamie i teściowej zawsze robi wrażenie cappuccino na bazie kawy Volluto lub Arpeggio. Mistrzem kulinarnym nie jestem, ale kawą też można gości zachwycić.

Ekspres do kawy oraz szeroki wybór kaw oferowany przez kapsułki do Nespresso mogą stanowić więc krok w stronę pełnej aromatu przyjemności. Warto go zrobić, aby celebrować chwile spędzane w towarzystwie perfekcyjnie przyrządzonej kawy!

One thought on “Ekspres do kawy – dlaczego warto mieć go w kuchni?

  1. Justyna

    Lipiec 31, 2019 at 11:51pm

    Ekspres kapsulkowy do domu to strzał w dziesiątkę. Przychodzą znajomi/rodzina a kawka robi się sama.

Dodaj komentarz

Email niezostanie opublikowany. Imię i Email są obowiązkowe.