Zgaga kojarzona jest przede wszystkim z takimi dolegliwościami, jak pieczenie i ból w przełyku. Niekiedy pojawia się także tak zwane kwaśne odbijanie lub uczucie cofania się treści pokarmowej. Na rynku istnieje wiele środków dostępnych bez recepty, które na pozór umożliwiają szybkie rozwiązanie problemu. Jak jest naprawdę?
Objawy zgagi
Zgaga, która występuje sporadycznie, nie zawsze bywa powodem do niepokoju. Zarzucanie treści pokarmowej z żołądka do przełyku może się zdarzać w przypadku przejedzenia, ponieważ jest to pewnego rodzaju środek ochronny organizmu. Niestety w sytuacji, gdy objawy zgagi występują niemal przez cały czas lub zawsze pojawiają się po posiłku, wtedy zazwyczaj oznacza to występowanie poważnego problemu. W takim przypadku stosowanie środków dostępnych bez recepty jedynie maskuje objawy i sprawia, że choroba nie jest leczona w sposób prawidłowy. Właściwym działaniem ze strony osoby, która często odczuwa objawy zgagi, jest udanie się do lekarza. Tylko on może postawić właściwą diagnozę i zastosować naprawdę skuteczne leczenie.
Przyczyny zgagi
Nie zawsze można określić dokładne przyczyny zgagi. Warto jednak wiedzieć, że wiele zachowań może przyczyniać się do wystąpienia choroby. Czynnikiem, który jest wymieniany w wielu opracowaniach naukowych, jest otyłość. Nadmiar zbędnych kilogramów nie tylko wskazuje na przejadanie się, ale również powoduje ucisk narządów wewnętrznych. To może powodować problemy zdrowotne ze strony różnych organów.
Żołądek w takim przypadku zazwyczaj zostaje przesunięty ku górze – zmienia się więc położenie mięśnia wpustowego, który to zaciskając się powinien nie dopuszczać do wydostawania się treści żołądkowej do przełyku. Wszelkie zmiany w działaniu tego mechanizmu prowadzą zazwyczaj do występowania zgagi. Złe ustawienie żołądka może być także wywołane poprzez uraz brzucha. Dlatego w takich przypadkach warto udać się do lekarza, nawet jeśli objawy zgagi jeszcze nie wystąpiły.
Leczenie zgagi
Leczenie zgagi musi być prowadzone pod kontrolą lekarza. Przed przepisaniem odpowiednich leków zazwyczaj konieczne jest przeprowadzenie gastroskopii. Do przełyku pacjenta zostaje wprowadzona rura, która zawiera między innymi układ optyczny. Za jej pomocą możliwe jest dokładne zbadanie ścian przełyku. To konieczne by sprawdzić, czy kwas żołądkowy nie wyrządził poważniejszych szkód. W przypadku, gdy po wystąpieniu zmian choroba utrzymywała się długo, może być konieczne operacyjne leczenie przełyku. Chora osoba nie zawsze zdaje sobie sprawę, że niewygojone nadżerki mogą być przyczyną zwężenia światła przełyku oraz spowodować zmiany nowotworowe.
Więcej o leczeniu zgagi przeczytasz tu: http://zgaga.eu/zgaga/leczenie-zgagi/
Środki dostępne bez recepty nie zmniejszają zazwyczaj wydzielania kwasu żołądkowego na tyle, by nadżerki mogły wygoić się całkowicie, zwykle więc następuje ich odnawianie. W przypadku, gdy nadżerki objęły znaczną powierzchnię przełyku lub spowodowały duże zmiany, konieczne bywa leczenie operacyjne, które obejmuje nawet usunięcie większości przełyku. Nowy przełyk uzyskiwany jest zazwyczaj z żołądka pacjenta. Na szczęście takie przypadki zdarzają się nadal stosunkowo rzadko.
Domowe sposoby na zgagę
Chociaż leczeniem zgagi zajmuje się lekarz, można spróbować również łagodzić objawy choroby samodzielnie. Dotyczy to zwłaszcza stosowania odpowiedniej diety. Zmiana trybu życia na spokojniejszy również jest zalecana, szczególnie w przypadku, gdy w danym okresie dolegliwości chorobowe zwiększają się. Lekarz może zalecić stosowanie specjalnej diety, eliminującej produkty, które mogą podrażniać ściany żołądka i przełyku. Warto jednak pamiętać, że taka ogólna dieta nie musi sprawdzać się w każdym przypadku.
Obecnie wielu specjalistów zwraca pacjentom uwagę, by obserwowali organizm po spożyciu konkretnych produktów i sami dbali o usunięcie z diety artykułów, które zwiększają objawy choroby. Stosując dietę warto pamiętać o tym, by żołądek nie był zbytnio wypełniony. Należy zwracać uwagę na to, by pić raczej między posiłkami niż po posiłkach. Ta zasada powinna dotyczyć również osób zdrowych – płyny rozcieńczają kwas żołądkowy utrudniając trawienie posiłku.
Artykuł dzięki serwisowi o problemach gastrycznych – gastryczne.pl
Michał
3 lipca, 2016 at 5:28pmJa sam często miałem zgagę, ale nie jestem osobom otyłą. W moim przypadku zgaga pojawiała się po spożyciu większej ilości bułek drożdżowych.