Wielbicieli kawy – czyli czarnego i bardzo aromatycznego naparu jest wielu. Nie wszyscy jednak posiadają odpowiednią wiedzą o tym, w jaki sposób prawidłowo ją przygotowywać. Tymczasem dobrą kawę można bardzo szybo zepsuć złymi nawykami.
Każdy smakosz kawy, rozpoczyna dzień od przygotowania filiżanki ulubionego naparu. Do działania pobudza go nie tylko smak świeżo zmielonych ziaren, ale również zapach, który unosi się w powietrzu. Ważne jest również odpowiednie towarzystwo oraz chwila spokoju – aby delektowanie się nieco gorzkawym smakiem kawy było rzeczywiście przyjemnością.
Pierwsza zasada smakosza
Kawa ze świeżo zmielonych ziaren, zawsze smakuje lepiej. To dlatego w domu osób, które przywiązują duże znaczenie do przygotowywania kawy, nie znajdziemy ani kawy rozpuszczalnej, ani gotowego proszku w torebkach. Na kuchennej półce znajdziemy młynek do ręcznego mielenia lub inną maszynkę, która szybko poradzi sobie z dość twardym ziarnem.
Druga zasada smakosza
Zaparzanie trzeba przeprowadzić według określonych zasad. Kawę nigdy nie zalewamy wrzątkiem. Woda powinna mieć temperaturę około 80 stopni. Jak sobie z tym poradzić? Nic trudnego. Wystarczy po zagotowaniu wody odczekać kilka sekund.
Zupełnie innym sposobem na smaczne zaparzenie kawy będzie turecka metoda przyrządzania naparu. W tym przypadku zmielone ziarna kawy zalewamy woda zimną, a następnie tak powstałą mieszankę doprowadzamy do wrzenia w specjalnym garnuszku. Ten sposób przyrządzania kawy obecnie bardzo często wykonujemy w kawiarkach. Tego rodzaju naczynie pozwala uzyskać kawę pyszną i aromatyczną. A koszt zakupu kawiarki jest naprawdę niewielki.
Trzecia zasada smakosza
Jeśli chcemy uzyskać pyszną kawę poprzez filtrowanie powinniśmy posiadać ekspres ciśnieniowy. Wówczas przepuszczamy kawę przez filtr, pod odpowiednim ciśnieniem. Metoda ta pozwala na uzyskanie aż 30% związków rozpuszczalnych zawartych w kawie.
Kawa z ekspresu jest równie smaczna, a jej zaletą jest możliwość jednorazowego przygotowania większej ilości kawy. W kawiarce zwykle przygotujemy 1-2 porcji naparu. Jeśli szukasz sprzętu do parzenia kawy, zwróć uwagę na sieć marketów AGD – posiadają one w swojej ofercie wiele z przyrządów o różnych widełkach cenowych.
Jeśli mamy wątpliwości, jak przygotować kawę, pamiętajmy:
Jeśli zależy nam na kawie smacznej i aromatycznej, zmielmy ziarna na chwilę przed przygotowaniem naparu,
Ziarna kawy zawsze przechowujmy w pojemnikach, które od góry zamkniemy szczelnym pokrętłem, nie powinno się do niego dostawać powietrze oraz wilgoć,
Zwracajmy uwagę na czas parzenia kawy. Im dłużej będziemy ją przygotowywać tym smak może stać się gorzki. Jeśli będziemy ja parzyć za krótko nie będzie w pełni aromatyczna.
Parzenie kawy to taka sama sztuka, jak przyrządzanie poszczególnych potraw. Jeśli ma być pyszna, a jej picie ma sprawiać nam przyjemność – przygotowujmy ją według określonych kroków i za pomocą odpowiednich składników i sprzętu. Kawa przygotowana szybko i byle jak, to smak który szybko zapomnimy. A zatem, smacznego parzenia.
Dario40
25 marca, 2016 at 8:40pmKawa to napój, który pijam codziennie, dlatego ważne jest jej przygotowanie. Również jak sposób parzenia kawy ważna jest jakość ziarna kawy dla osiągnięcia najlepszego smaku tego napoju.
misiek
27 marca, 2016 at 2:29pmDo smakoszy nie należe ale poranka bez dobrej kawy sobie nie wyobrażam. Dla mnie zalanie kawy wodą o temperaturze 95 stopni to cała sztuka 🙂
Lollfa
30 kwietnia, 2016 at 2:37amW moim domu nie może zabraknąć ziaren kawy, sama codziennie rano je miele- kawa ze świeżo zmielonych ziaren smakuje dużo lepiej niż ta zmielona wcześniej. Dodatkowo do parzenia używam makinetki i jak na razie jest to dla mnie najlepszy sposób na smaczną kawę
Monika Proskien
3 czerwca, 2016 at 2:10pmNa mnie kawa działa pobudzająco i też nie wyobrażam sobie poranka bez kawy. Gdybym nie miała rano kawy w domu chyba bym oszalała.