Kawa z mlekiem to nie tylko latte – sprawdź, czy znasz je wszystkie!

Kawa jest napojem znanym przez miliony ludzi na całym świecie. Zdecydowana większość osób preferuje kawę z mlekiem, ponieważ jest delikatniejsza. Na niedzielne popołudnie czy spotkanie ze znajomymi zwykle wybieramy latte, choć oczywiście nie jest to jedyny istniejący rodzaj kawy z mlekiem. Jakie inne pyszne kawy z dodatkiem mleka warto poznać?

Wiele mlecznych kaw do wyboru

Jest bardzo dużo rodzajów kaw z mlekiem, które różnią się od siebie pod wieloma względami: ilością mleka w stosunku do kawy, temperaturą, grubością mlecznej pianki czy nawet momentem dodania mleka do kawy (caffe latte) lub kawy do mleka (latte macchiato). Aby przyrządzona kawa miała idealny smak, ważne jest dobranie nie tylko odpowiedniego mleka, lecz także espresso, które zazwyczaj stanowi bazę całego napoju. Kawa w kapsułkach będzie tutaj doskonałym wyborem. Gdy mamy już wybrane ulubione espresso, koniecznie sprawdźmy różne przepisy na napoje z jego udziałem, bo przecież latte to nie jedyny rodzaj kawy z mlekiem! Poniżej kilka oryginalnych propozycji.

Aromatyczne marocchino z karmelem

Pochodzące prawdopodobnie z Aleksandrii w Piemoncie we Włoszech marocchino to espresso połączone z kakao, czekoladą lub syropem czekoladowym oraz niewielką ilością spienionego mleka. Ta fantastyczna kawa z czekoladową nutką jest szczególnie popularna we włoskiej stolicy mody – Mediolanie.

Aby przygotować marocchino, najpierw rozpuszczamy kawałek czekolady z karmelem w ciepłej kąpieli wodnej i wlewamy ją do przezroczystej szklanki. Następnie przygotowujemy espresso (40 ml), które mieszamy z odrobiną syropu karmelowego i dodajemy do czekolady. W międzyczasie spieniamy mleko. Gorące mleko i utworzoną piankę delikatnie przekładamy do szklanki, tak aby nie zmieszać powstałych warstw. Wierzch marocchino dekorujemy pokruszonym karmelem lub wiórkami czekolady. Przygotowana w ten sposób kawa smakuje po prostu wybornie, a mleczna pianka z karmelem wręcz rozpływa się w ustach!

Delikatne flat white z kokosem

Flat white po angielsku oznacza „biała płaska”. Jest to napój pochodzący z Australii lub Nowej Zelandii. Przygotowuje się go przez zalanie espresso lekko spienionym mlekiem. W ten sposób otrzymuje się napój o wyjątkowo aksamitnej konsystencji i z niewielką ilością pianki na wierzchu.

Aby przygotować flat white, najpierw zaparzamy espresso (40 ml) w wybranej filiżance i dodajemy do niego odrobinę syropu kokosowego. Następnie wykorzystujemy spieniacz do mleka, taki jak Aeroccino3 od Nespresso, i zamieniamy 90 ml tłustego mleka w delikatną piankę. Do gorącego espresso dolewamy mleko. Nie mieszamy. Wierzch kawy dekorujemy wiórkami kokosowymi. Gotowy napój podajemy natychmiast po przygotowaniu, kiedy jest gorący i cudownie pachnie kokosem.

Amerykańska kawa breve

Kawa breve to amerykańska odpowiedź na caffe latte. Składa się z espresso oraz spienionej mieszanki mleka ze słodką śmietanką. Dodatek śmietanki sprawia, że powstaje więcej puszystej pianki.

Aby przyrządzić taką pyszną kawę, należy zaparzyć w wysokiej szklance 40 ml espresso. Następnie spieniamy około 100 ml mleka i tyle samo śmietanki, najlepiej 30%, po czym przelewamy całość do kawy. Powstałą na wierzchu piankę możemy udekorować np. drobno posiekanymi orzechami. Podajemy natychmiast po przygotowaniu. Taki aksamitnie delikatny i wyjątkowo pyszny napój z orzechową nutką na pewno zachwyci każdego wielbiciela kawy z mlekiem!

One thought on “Kawa z mlekiem to nie tylko latte – sprawdź, czy znasz je wszystkie!

  1. Ilona

    5 lutego, 2020 at 2:28pm

    Mam ochotę spróbować je wszystkie. Jak kawa to tylko z mlekiem.

Dodaj komentarz

Email niezostanie opublikowany. Imię i Email są obowiązkowe.