Olej kokosowy został już okrzyknięty mianem najzdrowszego tłuszczu do smażenia na świecie. Ponadto, ma on również zdolność do pobudzania przemiany materii. Dzięki temu, że zdecydujemy się na jedzenie produktów smażonych na oleju kokosowym, będziemy mogli nawet schudnąć.
Olej kokosowy jest tak zdrowy, dzięki zawartości witamin B1, B2, B3, B6, C, E, kwasu foliowego, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, fosforu i cynku. Stanowi również nieocenione źródło składników odżywczych. Oczywiście, trzeba pamiętać, że nie każdy olej kokosowy do smażenia będzie odpowiedni. Warto wybierać produkty wysokiej jakości, które odznaczają się jakością i właściwym wykonaniem. Tylko korzystając z takich produktów, można będzie cieszyć się ze zdrowego stylu życia.
Różnica miedzy olejem rafinowanym i nierafinowanym
Olej kokosowy najczęściej dostępny jest w formie rafinowanej. Jest to olej odkwaszany, specjalnie wybielany i całkowicie pozbawiony kokosowego aromatu. Jest to opcja znacznie tańsza i najczęściej wybierana. Oleje nierafinowane są znacznie droższe. Niestety, jednak olej rafinowany jest produktem bezwartościowym i nie ma żadnego wpływu na nasz organizm. Włączenie go do diety mija się wiec z celem, ponieważ nic na tym nie zyskamy. Taki olej świetnie sprawdzi się natomiast do celów kosmetycznych. Można go wykorzystać do pielęgnacji skóry i stosować, jako balsam do ciała lub rąk.
Dużo lepszym pomysłem jest natomiast kupowanie do smażenia oleju nierafinowanego, który można znaleźć na guiltfree.pl. tego typu olej posiada wiele wartości odżywczych. Tego typu olej tłoczony jest na zimno. Posiada charakterystyczny, kokosowy smak. Dzięki temu, że oleje nierafinowane są wytwarzane na znacznie mniejszą skalę niż rafinowane, możliwe jest zachowanie ich wysokiej jakości. Producenci nie idą na ilość, ale na jakość. Dzięki temu, konsumenci mogą otrzymać wysokiej jakości olej do smażenia. Taki olej posiada cenne właściwości spożywcze, lecznicze i pielęgnacyjne. Jest zdecydowanie warty stosowania i wart pieniędzy, które trzeba wydać na to, aby go nabyć.
brombor
31 marca, 2017 at 9:19pmNiestety choć nierafinowany jest zdrowszy, to ma bardziej instensywny smak i zapach. Ogólnie używam tylko nierafinowanego, ale od czasu do czasu jeśli nie mam ochoty na zmianę smaku potrawy to użyję rafinowany
malami64
4 kwietnia, 2017 at 12:26pmNa rynku mamy juz wiecej tluszczy do smazenia.Te zdrowsze sa najlepsze.
Krzysiek
12 czerwca, 2017 at 10:20pmKiedyś widziałem w telewizji program o tym, że olej rzepakowy jest bardzo zdrowy i warto go spożywać, ale widać, że kokosowy jednak jest lepszy. To już wiemy na czym będziemy smażyć zdrowe frytki!
unknown
13 lipca, 2017 at 1:41pmAby sprawic zeby sazenie stalo sie zdrowe i bez zbednego cholesterolu wysarczy uzywac oleju lnianego oliwy oliwek lub olej kokosowy i to wsytarczy abysmy nnie czuli sie tak ciezko po zjedzeniu czegos tlustego
haczykow
3 listopada, 2017 at 10:56pmUżywanie olejów kokosowych rafinowanych mija się z celem… Moim zdaniem lepiej zainwestować w droższy, nierafinowany olej. Inwestycja ta zwróci się na pewno w postaci lepszego ,,samopoczucia” po zjedzeniu potrawy na nim smażonej oraz będzie zwyczajnie zdrowsze.
Hawaiian
29 czerwca, 2018 at 9:30pmMoja mama robi kotlety mielone na takim oleju kokosowym.
Czuć różnice w smaku, jest bardziej delikatniejszy. (smak)
barbara5
1 marca, 2019 at 1:25pmDo smażenia to najlepszy smalec i olej kokosowy. Są to zdrowe tłuszcze i bardzo dobrze wpływające na organizm