Ekspresowe zupy na zimowe popołudnia – sprawdź przepisy

[REKLAMA]

Stosunkowo wiele osób rezygnuje w codziennej diecie z zup, błędnie sądząc, że aby smakowały one wyśmienicie, wymagają długich i starannych przygotowań. W rzeczywistości sekret smaku tkwi przede wszystkim w optymalnym doborze dodatków.

Same zupy potrafią być z kolei nie tylko pyszne, ale również treściwe i sycące. Dlatego doskonale nadają się zwłaszcza na chłodniejsze pory roku. Oto dwa przepisy, w których z pewnością się zakochasz!

Aromatyczna zupa brokułowa z ziemniakami

Istnieje spora szansa, że zupa brokułowa z ziemniakami stanie się hitem i na dłużej zagości w twoim menu. Smakuje doskonale, można się nią najeść, a przygotowania nie są czasochłonne.

Aby przyrządzić cztery porcje tego doskonałego dania, skorzystaj z jednego małego brokuła, trzech ziemniaków, dwóch łyżek oleju, kilku łyżek posiekanego koperku, ząbka czosnku oraz trzech łyżek kwaśnej śmietany lub jogurtu. Dzięki przetestowanej przez nas mieszance Zupa brokułowa Jak u Mamy WINIARY do realizacji przepisu nie będzie ci potrzebny bulion.

Do dzieła! Wspomnianą mieszankę rozprowadź w pierwszej kolejności w jednej szklance zimnej wody. Następnie brokuł podziel na mniejsze części w kształcie różyczek, a obrane ziemniaki pokrój w kostkę średniej wielkości. W garnku zagotuj trzy szklanki wody, do której musisz dodać warzywa. Gdy staną się miękkie, do garnka wlej także przygotowaną wcześniej mieszankę. Całość powinna gotować się razem jeszcze przez kilka minut, a na koniec zostać doprawiona rozdrobnionym w prasce czosnkiem, śmietaną oraz koperkiem.

Aby śmietana się nie zwarzyła, zanim wlejesz ją do zupy, wymieszaj z odrobiną zawartości garnka. To wszystko. Smacznego!

Sycąca zupa kalafiorowa ze śmietaną

Przepis na zupę kalafiorową również nie jest trudny w przygotowaniu. Tym razem skorzystamy jednak z bulionu. My wybraliśmy aromatyczny Bulion na żeberkach WINIARY. Pozostałe składniki do przygotowania około 4 porcji zupy to 300 g kalafiora, ziemniak, mała marchewka, kawałek pora, 100 ml śmietany 22%, odrobina mąki pszennej oraz sól, pieprz i siekana zielenina, na przykład natka pietruszki.

Dwie kostki bulionu na żeberkach rozprowadź w jednym litrze wrzącej wody. Kalafiora, podobnie jak w poprzednim przepisie brokuła, podziel na różyczki. Pozostałe warzywa obierz i pokrój w kostkę lub cienkie paseczki. Następnie gotuj je wspólnie przez około kwadrans, po czym dodaj do bulionu. Śmietanę wymieszaj natomiast z mąką, dodaj do zupy i jeszcze raz zagotuj. Teraz wystarczy doprawić danie solą oraz pieprzem wedle własnych preferencji, a przed podaniem bliskim lub gościom posypać natką pietruszki, która wzbogaci smak zupy, a także będzie stanowić ciekawą dekorację.

Czy nadal sądzisz, że gotowanie wyśmienitej zupy musi być pracochłonne i wymagać większej ilości czasu spędzonego w kuchni? Która zupa stanie się prawdziwym hitem w twoim domu?

One thought on “Ekspresowe zupy na zimowe popołudnia – sprawdź przepisy

  1. Renata

    7 stycznia, 2020 at 11:49pm

    Sama nie przepadam za zupami, ale dzieci lubią więc gotuję. Brokuł i kalafior to podstawa.

Dodaj komentarz

Email niezostanie opublikowany. Imię i Email są obowiązkowe.