Jeszcze kilka lat temu zapewne większość z nas na myśl jedzenia surowych ryb powiedziałoby ,,o fuj!”. Jednakże świat przechodzi rewolucję – również nasze podniebienia.
Warszawa uważana jest za europejską stolicę sushi. Spacerując po ulicach Warszawy dostrzec można, że z dnia na dzień powstaje coraz więcej restauracji oferujących sushi. Sushi jest kuchnią japońską, a do jego przygotowania potrzeba wielu lat nauki.
Sushi jest potrawą lekką, zdrową, ale sycącą. Patrząc na Japończyków zauważyć możemy, że mało kto ma tam problemy z zawahaniami zdrowia lub wagi. Mówi się, że wszystko właśnie dzięki sushi.
Głównym składnikiem, który mają wpływ na przyspieszenie metabolizmu i na oczyszczanie orgazmu jest ocet ryżowy. Oryginalny ocet ryżowy używany jest do przygotowania zaprawy, którą to dolewa się do ryżu.
Nasz organizm również potrzebuje białko. Surowe ryby używane do przygotowania potraw z sushi są tutaj podstawowym składnikiem bogatym w niezliczone ilości białka.
Azjaci zwracają szczególną uwagę na to, jakiego rodzaju witaminy i proteiny zawarte są w jedzeniu. Dla nich jedzenie to nie tylko forma przyjemności. My jemy, bo nas smakuje. Co oczywiście jest błędem, bo przecież ,,jesteśmy tym, co jemy”.
Ciężko jest uwierzyć, że sushi było pierwotnie sposobem na przechowywanie ryb. W warstwach ryżu układało się rybę, by następnie po kilku miesiącach ją spożyć. Tak przechowywana miała unikalny smak – tak właśnie powstało sushi. Sushi przeszło rewolucję w latach pięćdziesiątych XIX wieku, kiedy to zaczęto konsumować rybę wraz z ryżem. Z początku było to danie typu fast food – szybkie do przygotowania dla tych, którzy nie mieli czasu na długie przygotowywania. Z czasem jednak technika przygotowywania sushi znacznie się zmieniła, aż do teraz – kiedy to sushi stało się sztuką kulinarną.
Zastanawiając się co jest najważniejsze w zdrowym sushi można powiedzieć, że jest to ryż – jest on przecież bazą. Natomiast bez świeżej ryby nie otrzymamy dobrego, zdrowego sushi. Smak nadadzą natomiast algi i wodorosty, które w połączeniu z surową rybą i ryżem dadzą unikalny efekt dla naszego podniebienia.
Dzisiaj sushi w dalszym ciągu przechodzi rewolucję i zmienia się. W tym momencie sushi niekoniecznie będzie surową rybą. Bowiem dla tych, którzy nie przepadają za surową rybą wymyślono sushi, w którym znajdziemy gotowane lub smażone mięso rybie.
Przyznać trzeba, że im bardziej sushi się zmienia i im więcej zmian wprowadzamy – tym bardziej niezdrowe się ono staje. To właśnie surowa ryba bez smażenia, ryż przygotowany według tradycyjnej japońskiej receptury, glony i algi – to one są tutaj najzdrowsze.
Wybierając się na pierwsze w naszym życiu sushi warto zasięgnąć opinii internetu. Poszukajmy miejsca, gdzie na żywo możemy zobaczyć cały proces przygotowywania sushi – jest to bardzo ciekawe doświadczenie dla każdego, kto nie miał okazji zobaczyć, w jaki sposób sushi jest przygotowywane. Warto wspomnieć, że o ile kiedyś sushi zarezerwowane było tylko dla nielicznych, to dzisiaj ceny sushi nie są tymi wygórowanymi i każdy z pewnością może sobie na tę przyjemność pozwolić.
Najlepsze sushi tylko w Gold Sushi – zapraszamy.