Zakalec – co zrobić by ciasto było równomiernie wypieczone?

Nikt po kilkudziesięciu minutach spędzonych na przygotowaniu ciasta nie chce odkryć w swoim wypieku zakalca. Niestety, zdarza się to nawet tym, którzy pieką ciasta od lat. I choć niektórzy zajadają się zakalcem, warto znać wskazówki, dzięki którym ciasto wypiecze się w pełni i równomiernie.

Czym jest zakalec? Zakalec to nic innego jak niewyrośnięta lub niewypieczona warstwa ciasta, istny demon cukiernictwa, który spędza sen z powiek niejednej gospodyni. Nikt bowiem nie chce znaleźć się w sytuacji gdy, po pysznym obiedzie z zaproszonymi gośćmi, ciasto na deser okazuje się zakalcem! Jak zminimalizować ryzyko zakalca? O czym pamiętać by ciasto wyszło idealne? Oto kilka wskazówek!

Jak uniknąć zakalca?

Zakalec przypomina swoim wyglądem i konsystencją glinę. Jest mokry, ciągnący i zwykle ciemniejszy niż pozostałe, dopieczone fragmenty ciasta. Choć zazwyczaj pojawia się w ucieranych ciastach z owocami, może pojawić się także w najzwyklejszym, prostym w przygotowaniu biszkopcie. Dlaczego? Powodów jest kilka.

Jedną z przyczyn zakalca może być niewłaściwe wymieszanie składników. Warto pamiętać o tym, by po połączeniu suchych składników z mokrymi mieszać masę tylko do momentu połączenia składników. Zbyt długie i zbyt gwałtowne mieszanie może sprawić, że do masy dostanie się duża ilość powietrza. To  kolei może sprawić, że ciasto w krótkim czasie bardzo mocno wyrośnie by po chwili… opaść powodując zakalca. Należy też mieszać masę tylko w jedną stronę – zawarty w mące gluten ma kształt włókien, które podczas zmiany kierunku są rozrywane, a struktura ciasta – zmieniana.

Kolejną ważną kwestią jest temperatura tzw. mokrych składników. Warto pamiętać, że składniki takie jak jajka, mleko, masło, jogurt czy śmietana powinny mieć temperaturę pokojową. Dzięki temu, że składniki mają tę samą temperaturę – mogą piec się w jednakowy sposób.

Właściwe przygotowanie składników nie ogranicza się do ich temperatury. Mąkę, cukier puder, kakao, czy proszek do pieczenia powinno się przesiać przez drobne sitko. Dzięki temu nie tylko pozbędziemy się zanieczyszczeń z proszków, ale wtłoczymy w nie dodatkowe powietrze i pozbędziemy grudek przy mieszaniu masy.

Nie mniejsze znaczenie mają takie dodatki jak owoce. Warto dodawać je w odpowiedniej skali i nie przesadzić z ich ilością. Zbyt dużo owoców może obciążyć ciasto. Mogą one wówczas opaść na dno i utrudnić dopieczenie się ciasta na spodzie. By do ciasta nie dostało się zbyt dużo soku z owoców – co może powodować zakalca – warto je po umyciu dokładnie osuszyć lub nawet obtoczyć w niewielkiej ilości mąki, która wchłonie nadmiar soku. Z tego samego względu np. śliwki należy ułożyć skórką do dołu.

Zakalec – co zrobić gdy się pojawi?

Gdy zakalec stanie się faktem, niestety nie da się z nim nic zrobić. By “odratować” ciasto można odkroić niedopieczony fragment. Innym sposobem jest wykorzystanie prawidłowo dopieczonych fragmentów do przygotowania bajaderki.

Dodaj komentarz

Email niezostanie opublikowany. Imię i Email są obowiązkowe.