Jesień oraz zima to czas, w którym powinniśmy zadbać o odporność. Jest wiele leków, dzięki którym zahartujemy organizm na chłodniejsze dni. Jednak warto sięgnąć także po naturalne produkty, a także przyprawy, które pomogą nam przetrwać zimę i uodpornić organizm.
W codziennym spożywaniu posiłków warto zadbać o odpowiednią ilość przypraw. Nie tylko po to, aby nadać potrawom smak oraz aromat, ale także ze względu na właściwości zdrowotne. Naturalne przyprawy, z którymi mamy styczność na co dzień pomogą nie tylko zadbać o nasz organizm, ale także nadadzą daniom odpowiedniego smaku i wyciągną z potraw to, co najlepsze. Jakie przyprawy warto jeść, aby wzmocnić odporność na jesień i zimę?
Czosnek
Jego właściwości doceniły nasze prababcie, babcie oraz mamy. Czosnek nie tylko pobudza krążenie, działa napotnie, ale także hamuje działanie popularnego wirusa, który wywołuje grypę. Ponadto usuwa zarobaczenia, wspomaga rozwój flory bakteryjnej jelit, działa odtruwająco i pomaga usunąć metale ciężkie, jak ołów czy kadm. Ma bardzo dużo pozytywnych właściwości, dlatego warto go jeść. Czosnek niedźwiedzi, nazywa inaczej dzikim czosnkiem cieszy się coraz większą popularnością. Można go kupić nie tylko w formie suszonej, ale także w doniczce. Ta odmiana czosnku zawiera dużo większą ilość związków siarki, które powodują hamowanie wydzielania się enzymów, umożliwiających mikroorganizmom rozprzestrzenianie się po organizmie.
Czarnuszka
Czarnuszka jest mało znaną i z reguły rzadko stosowaną przyprawą w Polsce. Jednak od tysięcy lat była stosowana jako lek w medycynie naturalnej. Czarnuszka pomaga nie tylko na nieżyt żołądka czy jelit, ale także jest naturalnym antybiotykiem, pomaga w leczeniu chorób skóry, innych o podłożu autoimmunologicznym oraz posiada właściwości przeciwnowotworowe.
Kozieradka
Kozieradka odżywia, poprawia samopoczucie, działa rozkurczowo, przeciwzapalnie. Dodatkowo pobudza regenerację wszystkich tkanek, usprawnia wchłanianie pokarmów oraz wspomaga proces wytwarzania czerwonych krwinek z czym jednocześnie wzrasta poziom białych krwinek, dzięki czemu podnosi się poziom odporności organizmu. Kozieradka przeciwdziała także marskości wątroby oraz miażdżycy. Działa przeciwalergicznie oraz moczopędnie. Warto ją dodawać do potraw, ponieważ ma pozytywny wpływ na wiele aspektów naszego organizmu.
Imbir
Bardzo często dodawany do jesiennej czy zimowej herbaty, w połączeniu z goździkami, cytryną oraz miodem. Ma wyrazisty smak, który rozgrzewa organizm, poprawia krążenie, wzmacnia i buduje odporność oraz wspomaga leczenie, gdy dopadnie nas infekcja. Przyda się także podczas takich dolegliwości, jak bezsenność, migreny czy problemy trawienne. Nie tylko doda smaku i aromatu herbacie, ale także będzie pasował do takich słodkich potraw, jak desery i ciastka, np. pierniki czy pikantnych zup, np. krem z dyni oraz potraw z wieprzowiny czy dziczyzny.
Pieprz Cayenne
Pieprz kajeński ma bardzo intensywny i wyszukany smak. To jedna z najbardziej wartościowych przypraw. Zawiera nie tylko minerały, witaminy czy substancje chemiczne, które pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie, ale także znalazł swoje zastosowanie w medycynie naturalnej i nowoczesnych metodach leczenia schorzeń. Pieprz cayenne działa antybakteryjnie i przeciwbólowo. Wykorzystywany jako składnik rozgrzewających plastrów czy maści do miejscowego stosowania, np. podczas bóli stawowych. Ponadto, pieprz ten działa pozytywnie na przemianę materii, obniża poziom cholesterolu oraz oczyszcza organizm z toksyn. Można go dodawać jako składnik dań mięsnych, potraw z ryżu czy sosów. Dobrze będzie komponował się także z gorącą czekoladą.
Martinka
30 grudnia, 2018 at 5:41pmTo prawda odporność to podstawa. A na to najlepszy czosnek.
Pati256
4 stycznia, 2019 at 10:11amPrzyprawy wpływają nie tylko na odporność ale również wspomagają dietę . Jestem fanką wyżej wymienionych przypraw 🙂
marta
17 stycznia, 2019 at 11:09amnatura jest dobra . ziola tez a bez przypraw zycie nie miało by smaku.
barbara5
1 marca, 2019 at 1:24pmNajlepsze na przeziębienia jest syrop z miodu cytryny cebuli i czosnku. przepis z pokolenia na pokolenie.. nie trzeba zadnych wiecej przypraw 🙂
slonce16
25 marca, 2019 at 2:47pmUwielbiam czosnek , bez niego w kuchni ani rusz 😉 W dodatku ma super właściwości 🙂 Znów imbir świetnie rozgrzewa 🙂
Maciek
2 kwietnia, 2019 at 9:16pmCzosnek! Zdecydowanie! Trzeba go jednak jeść regularnie i w sporych ilościach. Sprawdziłem, działa rewelacyjnie. I przy odpowiednich proporcjach i higienie wcale tak źle nie wpływa na zapach…
biedronka1
4 czerwca, 2019 at 10:17amdobrymi przyprawami są również kardamon i goździki.Kardamon ułatwia trawienie a goździki wzmacniają odporność przy infekcjach.