Sushi jako recepta na zdrową i zbilansowaną dietę

Spread the love

Coraz więcej osób opowiada się za sushi, a w miastach powstaje coraz więcej restauracji, które serwują smakołyki z japońskiej kuchni. Potrawa początkowo była jedynie sposobem przechowywania surowych ryb, a dzisiaj jest uważana za niesamowicie smaczne i ekskluzywne danie. Wszystko, co dobre zazwyczaj zostało odkryte w drodze przypadku – tak było i z sushi. Nie od dzisiaj wiadomo, że zdrowa i zbilansowana dieta ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie, wygląd i przede wszystkim zdrowie. „Jesteśmy tym co jemy” – to powiedzenie sprawdza się w 100%. Tak więc wszystko to, co jemy bezpośrednio przekłada się na kondycję naszego ciała i to, jak się czujemy. Czy sushi będzie dobra potrawą w zdrowej diecie?

Co to właściwie sushi? Jest to japońska potrawa, w której dominującymi składnikami są odpowiednio przyrządzony ryż i surowa ryba. Tak ogromna zawartość ryby dostarcza nam ogromne ilości białka, które z pewnością są zdrowe i będą miały pozytywny wpływ na nasze zdrowie. W dodatku ryby są ubogie w tłuszcze, których oczywiście powinniśmy unikać w dietach niskokalorycznych. Nasz organizm potrzebuje wszystkich składników, ale w odpowiednich dawkach – a sushi właśnie takowe dostarcza.

Czy sushi jest więc idealnym pomysłem na dietę redukcyjną? Sama ryba i ryz są idealnymi składnikami, które sprawdzą się w diecie odchudzającej. Natomiast zależnie od wariantu i od rodzaju sushi, mamy tam jeszcze całą masę innych składników, takich jak awokado, tempura, sosy, majonezy i inne składniki, które już nie będą takie zdrowe. Tak więc odpowiadając na pytanie, czy sushi będzie odpowiednie dla zdrowej i zbilansowanej diety, odpowiadamy – tak pod warunkiem, że będziemy wybierać taki rodzaj sushi, który będzie zawierał tylko te pożądane składniki.

Sushi to nie tylko sposób na zrzucenie dodatkowych kilogramów. Bowiem jest to potrawa, która bardzo korzystnie wpływa na kondyncję zdrowia osób, które chorują na cukrzycę typu II. Bowiem sushi ma wpływ na produkcję insuliny, jako jedna z nielicznych potraw. Oprócz tego zmniejsza cholesterol i poprawia cerę – czyż to nie idealna potrawa?

Z drugiej zaś strony na sushi trzeba nieco uważać. Składniki takie jak sos sojowy czy wasabi mimo, że są to składniki niskokaloryczne, to zawierają dosyć dużą ilość sodu. Sód ma niekorzystny wpływ na osoby z tętniczym nadciśnieniem krwi i tendencją do obrzęków. Sama ryba mimo że zawiera dużo białka, to jednak jest dosyć wysokokalorycznym składnikiem, z którym nie można przesadzać. Sushi przygotowywane w tempurze z pewnością nie będzie dobre dla kogoś, kto chciałby pozbyć się tych nadprogramowych kilogramów. A tak naprawdę, to z sushi w diecie jest jak ze wszystkim – jest to odpowiednia potrawa pod warunkiem, że zachowamy regularność posiłków i odpowiednie odstępy czasowe. Nie należy zapominać o tym, by w ciągu dnia ilość spożytych kalorii była niższa od tej, której nasz organizm potrzebuje na co dzień. Mamy dwie drogi – albo ograniczyć ilość spożytych kalorii, albo je po prostu spalić. Kolejną złotą zasadą diety redukcyjnej jest powiedzenie – „śniadanie jedz jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak”.

Więcej informacji
Artykuł został przygotowany przez Gold Sushi – najlepsze Sushi w Warszawie

Dodaj komentarz

Your email will not be published. Name and Email fields are required.

*