Olejek kardamonowy

Spread the love

Kardamon ma swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, gdzie nadaje potrawom charakterystyczny smak i aromat.

To również środek, który jest popularnie wykorzystywany w medycynie, oczywiście tej naturalnej.

Znane jest jego zastosowanie, przede wszystkim w ramach szybszego wyleczenia przeziębienia, zniwelowania nieświeżego oddechu czy jako jeden z głównych składników, który ma odchudzać. Właściwości kardamonu jest jednak znacznie więcej, a po raz pierwszy odkryli je starożytni Chińczycy; do Europy kardamon trafił dopiero w XII wieku.

Kardamon – opis

Kardamon jest przyprawą o korzennym i piekącym, ale równocześnie słodkim smaku i zapachu cytrusów z imbirem. Dzisiaj, stosuje się go nie tylko w wersji sproszkowanej, ale również w formie olejku – w takiej postaci można dodawać go do potraw, łączyć z innymi produktami. Lekarze, którzy propagują medycynę alternatywną polecają, by w stanach chorobowych wykorzystywać kardamon również do inhalacji. Warto przy tym dodać, że w dobrych sklepach zielarskich można kupić go także w postaci nasion a nawet świeżych strączków.

Kardamon jest bogaty w witaminy i minerały. Zawiera witaminę C, B6, niacynę oraz tiaminę. Jest bogaty w wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor i cynk. W jego skład wchodzą też kwasy tłuszczowe nasycone, jednonienasycone oraz wielonienasycone.

Kardamon – przeziębienie

Okazuje się, że dodany do herbaty czy napoju sporządzonego z wody i miodu, będzie wspomagał leczenie jesiennego przeziębienia. Kardamon ma też dobroczynny wpływ na górne drogi oddechowe, doskonale łagodzi choroby oskrzeli i niweluje ataki astmy. Kardamon walczy też skutecznie z kaszlem i udrażnia nos w czasie kataru. Jeśli jest stosowany regularnie, wzmacnia odporność.

Kardamon – trawienie

To właśnie Chińczycy odkryli właściwości kardamonu z tego zakresu. Ze względu na przyjemny smak i intensywny aromat, polecany jest niejadkom na pobudzenie apetytu. Co więcej, kardamon zniweluje nieżyt żołądka – rozkurczy go, zniszczy też bakterie H. pylori, które odpowiedzialne są za powstawanie wrzodów żołądka.

Kardamon – odchudzanie

Coraz liczniejsza grupa dietetyków poleca diety odchudzające, w których skład wchodzą jak najbardziej naturalne produkty. Dzięki temu, dba się nie tylko o gubienie nadmiernych kilogramów, ale również zdrowie.

Jednym ze składników, jaki powinno dodawać się w czasie odchudzającej diety jest właśnie kardamon. To on przyczynia się do utraty zbędnych kilogramów w szybszym tempie oraz do nieodkładania się tkanki tłuszczowej. Wspomaga proces spalania kalorii, dzięki czemu nie są one w nadmiarze magazynowane. Działa też oczyszczająco – pobudza wydzielanie soków trawiennych, pomaga pozbywać się z organizmu toksyn.

Kardamon – świeży oddech

Już starożytni Egipcjanie oczyszczali zęby, żując ziarna kardamonu. Dzisiaj wiadomo, że oprócz właściwości oczyszczających, roślina ta działa też antybakteryjnie. Co ciekawe, kardamon świetnie odświeża oddech. Ciekawostką jest fakt, iż w większości hinduskich restauracjach, oferowany jest gościom standardowo, zaraz po uczcie.

Kardamon – afrodyzjak

Niegdyś, olejkiem kardamonowym nacierano całe ciało zaraz przed stosunkiem. Ponadto, w niektórych kulturach, aby zdobyć serce ukochanej, przyrządzano dla niej ciasto jabłkowe z kardamonem.

Dzisiaj wiadomo na pewno, że przyprawa ta jest naturalnym środkiem, który wzmaga potencję. Działa na ukrwienie narządów płciowych, przez co wydłuża erekcję.

Kardamon – kosmetyka i relaks

Olejek kardamonowy dodawany jest jako jeden ze składników perfum, ale też kremów i balsamów ujędrniających. I to nie wszystko, kilka kropli dodanych do kąpieli sprawi, że skóra będzie właściwie nawilżona i odpowiednio gładka.

Sam olejek wykorzystuje się również do wykonywania masaży odprężających oraz aromaterapii (wtedy rozcieńcza się do z niewielką ilością wody).

Artykuł powstał w oparciu o treści ze strony optima-plus.eu – sklepu z olejkami eterycznymi.

Dodaj komentarz

Your email will not be published. Name and Email fields are required.

*