Gotuj smacznie i zdrowo

Spread the love

W XXI wieku coraz większą popularność zyskuje gotowanie z zastosowaniem niekonwencjonalnych metod. Dlatego też dobrze jest od czasu do czasu odświeżyć sobie informacje na ten temat. Po pierwsze dobrze jest pamiętać o tym, że wysoka temperatura nie zawsze jest sprzymierzeńcem kucharza. Wszakże doskonale znana jest pasteryzacja, która doskonale konserwuje wiele produktów i czyni je zdatnymi do spożycia bez doprowadzenia do wrzenia. Ograniczanie wysokich temperatur działających na potrawy daje przede wszystkim możliwość zachowania wielu cennych składników odżywczych. W pożywieniu nie chodzi wszakże o to, aby tylko jeść, ale również dostarczać sobie wielu mikro i makroelementów. Dlatego też bardzo wielu dietetyków zaleca stosowanie obróbki termicznej przy wykorzystaniu mniejszych temperatur, ale wydłużając czas oddziaływania. Rodzi to naturalnie pewne problemy, gdyż w dzisiejszych czasach mamy coraz mniej czasu na gotowanie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować jedzenie chociażby w programowalnym zawczasu parowarze, co nie tylko pozwoli oszczędzić czas, ale również przygotować posiłek dokładnie wtedy, kiedy będziemy go potrzebowali.

Dodaj komentarz

Your email will not be published. Name and Email fields are required.

*