Dlaczego coraz częściej wybieramy żywność organiczną

Spread the love

Świadomość tego jak istotna dla naszego zdrowia i funkcjonowania jest dieta sprawia, że coraz więcej osób zwraca się w kierunku produktów ekologicznych. Tym samym zwiększa się zainteresowanie ofertą producentów i sklepów z żywnością organiczną. Można powiedzieć, że w dobie postępującej degradacji środowiska naturalnego oraz galopującej nadkonsumpcji i masowej produkcji, jest to próba powstrzymania tych procesów i powrotu do żywienia, które miało zwyczajnie „iść na zdrowie”.

Odżywiamy się niezdrowo…

Wszystko ma tzw. plusy dodatnie i ujemne, nie inaczej jest z postępem cywilizacyjnym, który przynosi oczywiście wiele dobrego. Niemniej jednak „w pakiecie” otrzymujemy też wysoko przetworzoną żywność, niezdrowe fast foody, sztucznie wyprodukowane smaki, aromaty. Niestety okazuje się, że przyszło nam zapłacić za to wysoką cenę, jaką są coraz powszechniejsze choroby cywilizacyjne (cukrzyca, nadwaga, otyłość, miażdżyca, nowotwory, alergie i nietolerancje pokarmowe itp.) wywołane właśnie dietą opartą na produktach, które delikatnie mówiąc można nazwać niezdrowymi. W opozycji do tego i poniekąd na ratunek coraz mocnej zaznacza się trend, jakim jest popyt na żywność organiczną, diety eliminacyjne, np. wegetariańską czy wegańską.

Żywność organiczna – jak to ugryźć?

Sformułowanie żywność organiczna uważa się za równoznaczne z produktami bio, ekologicznymi. Oznacza zatem żywność, która powstaje bez użycia pestycydów czy regulatorów wzrostu. Mało tego uprawa, hodowla i produkcja ekologiczna nie mogą degradować środowiska naturalnego. Mówiąc wprost nie ma tu mowy o „przyspieszaniu” wzrostu zwierząt, sztucznych nawozach czy niedozwolonych środkach ochrony roślin. Również produkcja żywności organicznej jest obwarowana pewnymi wymogami. Dzięki temu produkty ekologiczne zawierają co najmniej 95% składników wyprodukowanych metodami ekologicznymi. Kontroli podlega też proces produkcji i pakowania. Tylko takie wyroby mają tzw. certyfikat, czyli widoczny na etykiecie napis „Rolnictwo ekologiczne – system kontroli WE”. W sprzedaży są również produkty, których nie określa się mianem żywności organicznej, ale definiuje się jako składające się z organicznych składników – muszą zawierać ich co najmniej 70%. Przy tej okazji warto zwrócić uwagę na wyroby, które mogą wprowadzić w błąd mniej doświadczonych konsumentów. Chodzi oczywiście o produkty z napisem „zdrowa żywność”. Pamiętajmy, że takie określenie może być jedynie marketingowym sloganem, który ma wzbudzić zainteresowanie klienta. Produkcja żywności organicznej, ekologicznej jest uregulowana przez Rozporządzeniem Rady EWG nr 2092/91, z dnia 1.01.93 r., w sprawie rolnictwa ekologicznego oraz znakowania jego produktów i środków spożywczych, obowiązującym w państwach członkowskich UE. Na jego mocy przyznawane są certyfikaty, które pozwalają nazwać dany produkt ekologicznym, organicznym czy też bio.

Sklepy z ekologiczną żywnością mają coraz więcej klientów

Zainteresowanie ofertą sklepów z ekologiczną żywnością w Polsce stopniowo rośnie, choć trzeba przyznać, że nadal odstajemy od europejskich standardów. Trudno jednak nie zauważyć dużej dynamiki rozwoju w tym zakresie i wyraźnej tendencji wzrostowej. Nie trzeba być analitykiem rynku, żeby dostrzec rosnącą liczbę dostawców w tej branży. Otwierają się nowe sklepy z ekologiczną żywnością (stacjonarne i online), przybywa producentów, a funkcjonujące już firmy rozbudowują asortyment, aby sprostać konkurencji. Wpływa to również korzystnie na ceny, które dla niektórych są wciąż pewną barierą. Podobnie jak w wielu innych branżach można zauważyć duże znacznie sprzedaży internetowej. Dla wielu potencjalnych klientów jest to jedyny sposób na zakup zdrowych bio kasz, makaronów czy innych produktów ekologicznych, ponieważ dobrze zaopatrzone stacjonarne  sklepy z ekologiczną żywnością nadal działają głównie w dużych aglomeracjach.

Artykuł powstał we współpracy z http://www.pronatura.com.pl/

Dodaj komentarz

Your email will not be published. Name and Email fields are required.

*